Директното наблюдение на екзопланети е изключително предизвикателство. Ако извънземен вид

...
Директното наблюдение на екзопланети е изключително предизвикателство. Ако извънземен вид
Коментари Харесай

НАСА може да превърне Слънцето в гигантски телескоп, за да види извънземни планети

Директното наблюдаване на екзопланети е извънредно предизвикателство. Ако извънземен тип на 100 светлинни години от нас желае да види Земята с размерите на 1 пиксел, ще му би трябвало телескоп с главно огледало с диаметър 90 километра.

Но в действителност има метод освен да забележим дребните екзопланети без използването на сходни невъзможни телескопи, а и да картографираме повърхността им.

Всеки обект с маса изкривява пространство-времето, карайки светлината да се огъва към него и това може да сътвори феномен, прочут като гравитационна леща, позволявайки ни да забележим какво има зад нея. Нашето Слънце, като най-големият обект в близост, може да се употребява като леща на телескоп за реализиране на невероятни нараствания на отдалечени обекти.

 IKAROS solar sail

IKAROS, галактическа сонда със слънчево платно в полет (художествено изображение)

Това състояние значи, че задачата би трябвало да бъде известна авансово, защото телескопът няма да може да изобрази различен обект. Освен това галактическият транспортен съд би трябвало да е лек, защото слънчевите платна изискват доста огромно съответствие на повърхността към масата. Екипът счита, че потреблението на наносателит, който може да се сглоби в телескоп в космоса, ще сработи най-добре.

„ Едно от най-интересните провокации беше да се понижат някои от системите и инструментите, с цел да се поберат в границите, наложени от слънчевото корабоплаване. Имаме потребност от дребни, способни и евтини галактически кораби – това е, което разрешава задачата “, изяснява доктор Туришев.

„ Така в този момент би трябвало да стартираме да създаваме плана за полет – набиране на средства, покровителство в общността, събиране на екип – всяка от тези стъпки е вълнуваща и се трансформира в наш непосреден фокус. “

Проектът е неповторим и може да окаже голямо въздействие върху метода, по който хората учат другите светове в Млечния път и в нашето търсене на живот отвън Земята. Осъществяването му може да не е толкоз надалеч в бъдещето, в случай че и НАСА реши да се намеси.

„ Готови сме да летим до 2034 година Тази цел е амбициозна, само че и осъществима “, заключава доктор Туришев.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР