Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50%

...
Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50%
Коментари Харесай

Тагарев призна: 50% от оръжието ни отива за Украйна

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни фабрики. Това разгласи пред в. " Файненшъл Таймс " министърът на защитата Тодор Тагарев.

По оценки на българските управляващи, страната ни създават към 40% от патроните и снарядите, които Украйна употребяват срещу съветската войска. България е една от дребното страни, където не престават да се създават муниции по руски пример и това я прави незаместим снабдител за Украйна, отбелязва вестникът.

Това на процедура е първото публично самопризнание от властта, че страната ни създава оръжие и муниции за Украйна - нещо, което се знае още от първите месеци на войната през 2022 година Тогавашният вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова, което е принципал на военните фабрики, гневно отхвърляше този факт и даже се кълнеше: " Нищо един български патрон не е отпътувал за Украйна " - неистина, която неведнъж към този момент бе разобличена.

Значителна част от доставките за муниции се пада на комапнията " Емко ", благосъстоятелност на Емилиян Гебрев. " Файненшъл Таймс " напомня, че през 2015 година два пъти са се пробвали да го отровят с вещество, наподобяващо на новичок. " Първият гърмеж в склад на " Емко " е още през 2011 година, по-късно има още няколко диверсии, в това число и след началото на войната в Украйна - предходната година голям пожар избухва в завода в Карнобат ", споделя Гебрев пред медиата.

Гебрев отбелязва, че " в над дузина от случаите, свързани с терористични актове и шпионска мрежа на Русия в България никой не е притеглен към отговорност ". " Разследванията или са спрени, или буксуват, никой не е предаден на съд ", споделя той. Според него " след краха на руския режим България прекалено много се отпусна, създавайки комфортна среда за сътрудниците на ГРУ, които могат да работят свободно ".

Български служител удостоверява думите му: " Руснаците доста се интересуват от нашите оръжейни предприятия и хората, които ги управляват. Въпросът е по какъв начин управляващите могат да ги защитят. Халтурните следствия и унищожените доказатества са проблем. Кой ще проверява активността на прокурорите? "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР