Дипломацията не обича стрелби, а пристъпва тихо по държави, премиери

...
Дипломацията не обича стрелби, а пристъпва тихо по държави, премиери
Коментари Харесай

Политици надуват балони с дъвка “Шенген”

Дипломацията не обича стрелби, а пристъпва безшумно по страни, министър председатели и министри

Нинова влезе в ролята на котарака Леополд, Петков заложи на " един човек ми сподели "
-->
 

Поредното блокиране на влизането на България в Шенген се трансформира в новата дъвка на политиците. И без това другите към този момент станаха много безвкусни.

Само че, както съвсем за всичко у нас, те се сетиха да надуват балони с нея в напълно последния миг. И едвам когато министър председателят на Нидерландия Марк Рюте направи недоказаното изказване, че всеки емигрант може да мине българската граница против 50 евро. За шума, който се подвигна у нас след тези думи на стратия зложелател на членоството на България в Шенген - Нидерландия, народът се е произнесъл от дълго време: " Сетила се Мара да се побара ". Но даже и по тази безспорно национална идея, въпреки като цяло да се възмутиха, родните политици съумяха за следващ път да се скарат между тях всеки от личната си камбанария. Президентът

Румен Радев използва мощната за речника му дума за изказванията на Рюте. " Вместо европейска взаимност, България получава " цинизъм ", отсече той. Вицепрезидентът Илияна Йотова добави, че страната ни е изпълнила критериите още през 2011 година, само че е позволила те да бъдат заменени с политически. И подвигна завесата за същинската причина да се докараме дотук: " В последните седем-осем месеца на предходния постоянен кабинет тематиката за Шенген въобще не беше на дневен ред ". А тъй като камъкът полетя непосредствено към градината на някогашните ръководещи, те реагираха неотложно, само че без грам креативен метод

развявайки старите опорки против сътрудниците си от ГЕРБ

Експремиерът Кирил Петков още веднъж приложи остарелия си способ да се базира на анонимни източници и, възкресявайки знамето на Политическа партия ПП " Капитан Андреево ", разгласи: " Човекът, с който приказвах, сподели: " Докато има късмет Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген в действителност ще работи ".

Лидерът на нарочената партия ГЕРБ Бойко Борисов неотложно реагира: " Ние сме изпълнили всички критерии. Холандия по егоистични аргументи счита по този начин ". А лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова му напомни, че е имал и по-различна позиция за влизането на България в Шенген, съгласно която, в случай че сме там, страната ни ще се изпълни с мигранти. Борисов й върна топката със съвета да не се хваща за всяка дума.

Твърдо реагира и основният прокурор Иван Гешев с позиция, в която прикани сътрудниците ни от правоохранителната система на Нидерландия да дават по реда на интернационалната правна помощ всички данни за това, че българската граница може да се премине незаконно против 50 евро. И изрично съобщи, че нашата прокуратура не разполага с такива.

Но канонадата на родна земя не спря да трещи. Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев непосредствено изиска

България да разгласи протест на всички решения за Нидерландия в Европейски Съюз

и пожела това да се гласоподава като решение на Народното събрание ни. А депутатите по остарял бит се запретнаха да викат служебния министър председател Гълъб Донев в Народното събрание, с цел да го изслушват.

Донев обаче по никакъв начин не се въобушеви от концепцията, назова я " пиар фокус, който се употребява като сламка, за която се хваща удавникът ". И прикани: " Да не трансформираме Шенген в разменна момета за реализиране на къса и съмнителна медийна популярност ".

Което пък за следващ път наежи алената лидерка Нинова против служебния министър председател и тя ядосано го упрекна, че с отхвърли си да пристигна на чуването в Народното събрание, настройва институциите една против друга. И го сгълча: " Не може служебният министър председател да дава задания на Народното събрание ". После влезе в облика на котарака Леополд с апела " всички да си подадат ръце ".

Може би подразнен от тази реакция на Нинова, някогашният й доближен и сегашен длъжностен правосъден министър Крум Зарков отвърна внезапно колкото на премера Рюте, толкоз и на Нинова: " Българи починаха, с цел да пазят освен нас, само че и тях. Рюте да внимава, това няма да мине просто по този начин ", закани се Зарков.

В присъщия си жанр в тази словесна пукотевица се намеси и Асен Василев, подхвърляйки пренебрежително за отхвърли на служебния министър председател да бъде изслушан в Народното събрание: " Не мога да проследявам полета на гълъба ". И насочи всички обвинителни стрели към ГЕРБ.

А евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук събра гилзите от залповата пукотевица и заключи ситуацията ни с Шенген с думите: " България е в перманентна политическа рецесия и това не оказва помощ. Докато не решим политическата рецесия и не се обединим всички, както го направихме, когато влизахме в Европейски Съюз, България няма да осъществя нито един собствен външен план " -

твърда позиция на Движението във връзка на свадите

взривяващи политиците ни от последните избори до ден сегашен.

Накрая в канонадата се включи и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, само че с извънредно екстравагантна трактовка в интерес на своите тези. Той беше единственият, който благодари на Нидерландия и Австрия за бламирането на България за Шенген, защото по този начин... е лъснало цялото европейско двуличие. И откри в това следващия мотив България неотложно да напусне Европейски Съюз. В последна сметка Марк Рюте смекчи тона. На среща в Тирана разгласи, че " България не е " не ", а " към момента " не ", отваряйки вратата за нея през идната година. Оттук нататък е явно, че политиците, вместо да надуват балони с дъвката " Шенген ", най-малко обществено би трябвало да замълчат и в ход да влезе дипломацията. А тя не обича нито стрелби, нито гръмки изречения. Тя нормално е тиха и от врата на врата, министър председател по министър председател, министър по министър и страна по страна. В целия Европейски Съюз. Който още не го е схванал, да пита. Има кого.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР