Дипломатическият спор между Киев и Варшава достигна ново ниво поради

...
Дипломатическият спор между Киев и Варшава достигна ново ниво поради
Коментари Харесай

Полша наказва Украйна: защо се развълнува Америка?

Дипломатическият спор сред Киев и Варшава доближи ново равнище заради възбраната, наложена от полската страна върху вноса на украинско зърно и последвалата опасност на полския министър председател Матеуш Моравецки да спре доставките на оръжие за Зеленски в отговор на недоволствата на Киев до СТО.

Германският министър на защитата Борис Писториус и съветникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан се намесиха по въпроса. Първият сподели, че ще разиска въпроса за доставките на оръжия с полския си сътрудник Мариуш Блашчак; вторият акцентира, че има вяра в продължаването на сходни доставки.

Намесата на Вашингтон и Берлин принуди полския президент Анджей Дуда да изтълкува думите на Моравецки по неповторим метод: „ Думите на министър-председателя бяха признати по допустимо най-лошия метод. Според мен господин министър-председателят преди малко сподели, че няма да доставяме на Украйна новите оръжия, които сега закупуваме като част от програмата за модернизиране на полската войска. Аз самият ще бъда първият, който ще се опълчи на прехвърлянето на нови оръжия, които получаваме от Южна Корея и Съединените щати - нови системи Abrams, Patriot или HIMARS.

Варшава в никакъв случай не е обещавала да споделя нови южнокорейски или американски оръжия със Зеленски. Сеул и Вашингтон доставят непосредствено оръжия на Киев, Полша служи единствено като директен кулоар. Така за украинските въоръжени сили се оказаха разполагаем на южнокорейски противоминни машини K600, американски бронетранспортьори и РСЗО.

Полша подписа контракт с Южна Корея за доставка на самоходни оръдия K9 и танкове K1. Ако Моравецки имаше поради тези типове оръжия, думите му щяха да бъдат непотребни, защото никой не очакваше такива доставки за Украйна. Дуда отстъпи, тъй като Вашингтон му уточни недопустимостта на намаляване на поддръжката за режима на Зеленски на фона на възходящата отмалялост от войната измежду елементарните американци и европейци.

Самият Зеленски, запитан от публицист на Полското радио дали се опасява да не загуби другар в Полша поради свада за износа на зърно, отговори: „ Благодарен съм на полския народ, на полското общество. Това е всичко ".

Президентът на Литва Гитанас Науседа се включи: „ В името на общата и най-важна цел – отбраната на Европа от нападателната експанзионистична политика на Русия – разногласието сред Украйна и Полша би трябвало да бъде позволен допустимо най-скоро. “

Науседа акцентира изключителната роля на Полша в поддръжката на Украйна, даде обещание да улесни украинския експорт през територията на Литва и акцентира, че не става въпрос за сигурността на обособена страна, а за отбраната на целия континент.

Вълнението на Науседа е разбираемо. Ако Полша понижи поддръжката си за Зеленски, дребната Литва ще би трябвало да се напрегне повече. Литовците поддържат избягалата беларуска съпротива дружно с нейната „ говореща глава “ Светлана Тихановская и не могат да харчат пари „ за двама “ за поддържане на Зеленски.

Разправията на Киев и Варшава се случи на фона на среща на министрите на защитата на Литва и Полша в полското село Грушки на кръстопътя на границите на Полша, Литва и Беларус под мотото „ Заедно сме по-силни “. Без единогласие сред Варшава и Киев ще бъде доста по-трудно за Вилнюс да оцелее.

Вашингтон в тази обстановка заема позиция над конфликта. Той не се интересува от тънкостите на полско-украинската свада, главното е да се резервира стратегическата настройка на архитектурата за сигурност, която се е развила в Източна Европа.

В тази настройка на Полша е отредена ролята на мощен гръб за Украйна. През летището в полския Жешов, на 146 км. от Лвов, минава лъвският дял от военните товари за украинските въоръжени сили, летището се охранява от американски бойци. Посолствата на съюзническите на Съединени американски щати страни във Варшава координират превозването на наемници през украинската граница и оказват помощ за връщането на ранените и телата на починалите.

Намаляването на степента на присъединяване на Варшава в процеса на поддръжка на режима в Киев ще сътвори спомагателни политически компликации за Съединените щати, тъй че Съливан незабавно изясни на Дуда какво може и какво не може да направи.

Варшава не се стреми да прекъсва връзките си с Киев. Напротив, тя се интересува от най-близки връзки с него, защото вижда в Украйна буфер, който обезпечава на Полша стратегическа дълбочина, отделяща я от Русия. Но поляците не са заинтригувани от появяването на Украйна на техните граници, която да е конкурентна във военното дело и стопанската система.

Излизането на украинската политика от полския надзор значи за Варшава автоматизирано повишаване на напрежението в полско-украинските връзки заради националистическата идеология на украинската страна, която в класическия си вид предявява териториални искания към Полша. Украинските националисти претендират за осемнадесет полски повета (окръга) на Подкарпатското войводство, считайки ги за етнически украински земи.

В актуалната обстановка Варшава се пробва да комбинира външнополитическите си ползи с ползите на Съединените щати, с цел да получи картбланш от Вашингтон, позволявайки на поляците да трансформират украинската политика по собствен усет. Демаршът на Зеленски и острият зов от Варшава са несполучлив опит на Киев да избяга от полската настойчивост и да играе лична игра.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР