Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските

...
Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските
Коментари Харесай

След шпионския скандал: Ще има ли отражение върху българо-руските енергийни проекти

Дипломатическите разногласия и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни планове. Това съобщи в „ Тази сутрин” проф. Атанас Тасев. По думите му, няма безконечни другари или врагове – а ползи.

„ Не виждам никакво съображение да се тревожим. Гръмна един шпионски скандал, само че той ще се окаже стихия в чаша вода”, добави енергийният специалист.
Русия се надява „ Турски поток ” да проработи януари следващата година Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи стратегическото значение на плана
Според експерта по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев, шпионският скандал има избирателен привкус. Той сподели още, че има доста политици и организации у нас, които работят за развиването на съдействието с Русия.

„ За предходната година, износът на Русия към нас е повишен с към 6%. Нашият импорт се е сринал съвсем на половина. Този срив е за към 440 млн. $, тези наши производители, които са изгубили пазарите си, са претърпели загуби за милиони”, уточни Касчиев.
Върховен административен съд позволи строителството на газопровода „ Турски поток " през България Продължава обаче разногласието коя компания да построи тръбата
Експертите прецизираха, че Русия чака „ Турски поток” да проработи до януари 2020 година Според тях страната ни ще закъснее с този период и може да се наложи България да заплаща неустойки.

Проф. Тасев уточни, че от българска страна има политическа зелена светлина за плана, само че има смущаващи условия.
Владимир Путин: До края на 2019 година по „ Турски поток " ще стига газ до Турция Изказването на съветския президент е по време на взаимна конференция с Реджеп Ердоган
„ Европейският съд анулира по искане на Полша, Литва, Латвия и Естония дерогацията на Трети енергиен план във връзка с сухопътната част на „ Северен поток 1”. Засега при нас няма правосъден иск, тъй като това можеше да понижи квотата на „ Газпром” от 90%, която те изтъргуваха като потенциал на входа на системата – на 50%”, посочи енергийният специалист.

Проф. Касчиев напомни, че Съединените щати са се оповестили срещу енергийния план. „ Те акцентират обстоятелството, че България по този метод зависи единствено от един снабдител на газ, а тяхното въздействие е огромно. Предполагам, че ще има някакво развиване. Руският”, съобщи той и добави, че се съмнява страната ни да извърши уговорката си за превоз на газ от „ Турски поток” за Сърбия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР