Дипломатическите отношения между България и Гърция са сключени през 1880

...
Дипломатическите отношения между България и Гърция са сключени през 1880
Коментари Харесай

Посланикът на Гърция: България е нашият най-важен икономически и търговски партньор в региона #AmbassadorTalks

Дипломатическите връзки сред България и Гърция са подписани през 1880 година, развиват се последователно през годините, като през днешния ден се намират на един извънреден стадий на зрялост. Те се развиват градивно, като демонстрират възходяща наклонност във всички области, изключително след присъединението на България в Организацията на Северноатлантическия контракт през март 2004 година и участието й в Европейски Съюз от 1 януари 2007. В посолството на Гърция в София работят Консулски отдел, Бюро по стопански и търговски въпроси, Бюро за обществена дипломация и пресофис, Бюро на аташето по защитата и Офис на полицейско аташе за взаимозависимост.

Изключително високото равнище на политическите връзки сред двете страни е придобило стратегически темперамент и отбелязва качествено задълбочване посредством постоянните визити на високо политическо равнище. Гърция и България са сътрудници и съдружници в Европейски Съюз и НАТО, сътрудничат си хармонично на равнище районни начинания, като Процесът за съдействие в Югоизточна Европа (SEECP), Съветът за районно съдействие (RCC), Организацията за черноморско икономическо съдействие, а също по този начин и в границите на тристранното съдействие сред Гърция, България и Румъния. Особен интерес за усилване на свързаността в Югоизточна Европа и за задълбочаване на районното съдействие съставляват тристранните и четиристранните формати на районно съдействие, в които вземат участие двете страни.

Гърция е една от страните, които въодушевено и по съответен метод поддържат участието на България в НАТО и Европейски Съюз. Страната ни поддържа и желанието на България за участие в Шенгенското пространство и Еврозоната.

За нас е чест да интервюираме посланика на Гърция в България, Негово превъзходителство, Алексиос-Мариос Либеропулос.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Гърция? Какво мислите за актуалната международна рецесия и по какъв начин съгласно Вас тя въздейства на двустранните връзки сред България и Вашата страна?

През последните няколко години Европейски Съюз и неговите страни членки трябваше да се оправят с невиждани рецесии. Епидемията от Covid и нейните многочислени последствия: съветската инвазия в Украйна, енергийната рецесия - и това са единствено някои от тях - трансформираха радикално обществения, икономическия и геополитическия пейзаж и сигурността в света и сложиха на тестване устойчивостта на Европа. Единството на Европейския съюз е от основно значение, с цел да може да се реагира дейно на всяка рецесия, на всяко едно следствие. В тази конюнктура Гърция и България съумяха да укрепят още повече освен политическите си връзки, само че и да запазят съвсем исторически високите равнища на бизнес връзките си и да усилят доста съдействието си в региона на енергетиката. Това е от решаващо значение освен за двете страни, само че и за районната непоклатимост и за Европейския съюз като цяло.

Чрез взаимни старания, ясни избори, огромен брой начинания и планове нашите две страни укрепиха политическите и икономическите си връзки дотам, че в този момент съдействието им се признава от всички наши сътрудници като незабравим образец за стратегическо съдействие, добросъседски връзки и взаимно почитание в нашия район.

По-специално що се отнася до бизнес съставния елемент на съдействието, за Гърция България се употребява със статута на най-важния стопански и търговски сътрудник в Балканския район и е измежду най-важните сътрудници в международен мащаб. За да приказваме с точни цифри, през миналата 2022 година година отбелязахме нов исторически връх във връзка с размера на двустранната търговия. През 2022 година България доближи второто най-високо място в листата на най-важните търговски сътрудници на Гърция, като само Италия е пред нея.

В същото време капиталовото съдействие сред двете страни процъфтява, като двустранните потоци от директни задгранични вложения (FDI) непрестанно се усилват през последните няколко години. В общата ранглиста на задграничните вложители в България Гърция заема пето място в края на 2021 година, отчитайки ресурс от вложения в размер на 2,8 милиарда евро (по данни на БНБ).

Не на последно място отличното равнище на двустранните връзки се демонстрира и в желанието на двете страни да продължат да предизвикват развиването на „ стратегически “ планове за трансгранична съгласуваност в региона на енергийната и транспортната инфраструктура в отговор на последните геополитически събития в нашия район.

2. Какво усъвършенстване в тези връзки виждате в близкото бъдеще и в дълготраен проект?

Предизвикателство пред мен и чиновниците ни в Посолството на Гърция е да подобрим още повече нашите към този момент отлични двустранни връзки в кратковременен и дълготраен проект. Това може да се реализира по разнообразни способи, като да вземем за пример: 1) По-нататъшно създаване на взаимни планове в региона на устойчивата сила, превоза и цифровата инфраструктура; 2) Подобряване на свързаността на главните градски центрове, комерсиалните хъбове и хората в двете страни посредством създаване на взаимни политически, културни и бизнес начинания и посредством унищожаване на оставащите спънки пред тази съгласуваност и 3) Използване на неексплоатирания капацитет на естествените, човешките и финансовите запаси на двете страни и доближаване на техните бизнес общности посредством взаимно присъединяване в европейски трансгранични стратегии, начинания за проучвания и нововъведения и посредством взаимни вложения в области, в които двете страни имат конкурентни преимущества или общи потребности. Не на последно място Гърция и България дружно могат да бъдат движещата мощ за икономическата, екологичната и енергийната резистентност на района.

Освен това съществува и капацитет за по-нататъшно увеличение на двустранните туристически потоци сред Гърция и България, които поддържат непрекъснато възходяща динамичност, макар скорошната пандемия COVID-19 и войната в Украйна. Българските жители и бизнесмени от ден на ден влагат капитал за придобиването на парцели и построяването на хотели в Гърция, главно в северната ѝ част.

3. Според Вас какво е мястото на България в актуалния свят?

Като се възползва изцяло от предлаганото от Европейски Съюз, България, която към този момент е значима страна - членка на Европейски Съюз и скъп член на НАТО, може да активизира своите мощни страни и да се оправи със слабостите си, с цел да сътвори по-добро бъдеще за своите жители и да способства като скъп и предвидлив сътрудник за бъдещето на Европа и за нашата районна непоклатимост и сигурност.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от Вашата страна, какви биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

Българският пазар, който е доста значим прилежащ пазар на Гърция, се развива бързо през последните години и дава на гръцките бизнесмени обилни благоприятни условия за развиване на бизнес партньорства и за „ асимилиране “ на гръцкия експорт. За Гърция България е стратегически стопански сътрудник на Балканите и доста привлекателна капиталова дестинация - в началото за дребни и междинни предприятия, а в последно време и за по-големи мултинационални групи със забележителна гръцка благосъстоятелност.

Основните преимущества, които бих загатнал, са следните: 1) България е директен комшия и страна - членка на ЕС; 2) България е значим „ мост “ в границите на Европейски Съюз за активизиране на гръцките компании и за достъпа на гръцките артикули, услуги и капитал до единния пазар на ЕС; 3) Съществуват значими благоприятни условия за финансиране (фондове на Европейски Съюз и МФИ) в поддръжка на активността на гръцките фирми; 4) Стратегическото географско състояние на България с 5 паневропейски транспортни коридора, преминаващи през нейната територия (IV, VII, VIII, IX, X), и съществуването на разнородни мултимодални/интермодални транспортни услуги и услуги по веригата на доставките; 5) Благоприятен данъчен режим за бизнесите (плосък налог 10 %, най-ниският в ЕС) и релативно ниски разноски за труд (най-ниските в района на Югоизточна Европа). Разбира се, има и редица други аргументи, заради които гръцките вложители обичайно избират България като привлекателна капиталова дестинация, като да вземем за пример ниските разноски за наем на хранилища и ниските разноски за услуги по веригата на доставки или многоезичието и „ цифровите “ благоприятни условия на човешкия капитал. Усилията в тази връзка за осъществяване на промени, да вземем за пример по отношение на процедурите за възлагане на публични поръчки и действието на правосъдната система, също биха нараснали доста привлекателността на България за задграничните вложители.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг, и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България може да укрепи своя имидж и известност в чужбина, в случай че си сложи съответни цели. Такива цели съгласно мен могат да бъдат брандирането и популяризирането на естествените ѝ дадености, богатото ѝ културно завещание, гостоприемството ѝ, изобилието от естествени запаси и разнообразието от предлагани услуги. Въпросът е какво споделя тактиката за брандиране и промотиране на България за страната, какво обръщение насочва към хората по света за модерна България. Една ефикасна тактика за брандиране и промотиране на България, учредена на тези условия, ще помогне да се отстранен известните клишета за България (например „ страна - членка на Европейски Съюз с евтина работна ръка и евтини морски курорти “) и да се построи съвременен и известен облик на страната (например „ привлекателна, различна и преференциална дестинация за фенове на природата, храната, „ цифрови номади “ и така нататък, които търсят достоверно и друго прекарване " ).

6. Кои ще са трите най-важни събития за Вашето Посолство до края на тази година?

Планираме доста забавни неща. В същността си посрещането на Националния ни празник през март изисква огромна подготовка и горделивост за това, което честваме: 202 години от началото на революцията против османското господство. Тази година обаче март стартира с необикновено железопътно произшествие в Гърция, довело до трагична загуба на човешки животи, най-вече на млади хора; не можем да забравим. Позволете ми да се върна към това, което планираме. Например: през септември 2023 година поддържаме с възторг значима галерия, озаглавена „ Одеяние на душата “, която ще бъде основана от двама художници - грък и българин, чиито умения и въображение основават мост сред традицията и обичайните форми на изкуството към актуалните способи за показване на предишното и сегашното посредством снимка и бродерия. Ще бъде извънредно забавно.

Посолството на Гърция в България възнамерява и присъединяване си в няколко културни фестивала, които ще се проведат през идващите месеци в България, като фестивала SOLEIL в Созопол, фестивала Сцени на Струма в София, Кюстендил и Аспровалта и фестивалът Πέτρα και Νερό (Камък и вода) в София. Гръцки актьори и институции ще показват страната ми в границите на тези фестивали и Ви каним да ги посетите, с цел да се докоснете до богатата гръцка просвета!

Освен това гръцкото Посолство сега е в контакт с локалните управляващи в Гърция, с цел да провежда и тази година пътувания за медиите за български публицисти в няколко гръцки града!

7. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да развиват бизнес с хора/ компании от Гърция?

Гърция е едно от най-хубавите места за реализиране на бизнес в нашия район и в Европа. Тя предлага прелъстителен бизнес климат, съвършен за задграничните вложители. След икономическата рецесия, която засегна страната ни при започване на предходното десетилетие, гръцката стопанска система към този момент е съвсем изцяло възобновена, законодателната рамка за вложения е осъвременена и страната към този момент е отворена за вложители от всяка страна, като преимущество е съществуването на задвижваща рамка и високо равнище на човешкия капитал. Гърция предлага набор от интегрирани услуги за улеснение на вложенията, които обезпечават обслужване на едно място за капиталови планове, а профилирани капиталови консултанти дават на евентуалните вложители целенасочена информация по отношение на капиталовите процедури в сходство с най-хубавите интернационалните практики. Българските бизнесмени, които се интересуват от насърчаване на бизнес с Гърция, следва да заявят интереса си към отдела по Икономически и търговски въпроси на Посолството ни, който може да ги насочи към възможни сложни процедури и да ги свърже непосредствено с способените организации в Гърция, като да вземем за пример ENTERPRISE GREECE INVEST & TRADE AGENCY, която е главният ни орган за поощряване на вложенията и съставлява неразделна част от службите за икономическа дипломация на Министерство на външните работи.

8. Разкажете ни за себе си - каква е професионалната Ви дипломатическа кариера, от какъв брой време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или даже ястия в България?

Работил съм дълго време в многостранни конгреси, като да вземем за пример в непрекъснатите задачи на Гърция към Организация на обединените нации в Ню Йорк и Женева, както и в Рим във FAO, WFP и IFAD. Работил съм и в гръцкото Посолство в Рим като заместник-ръководител на задача, само че не мога да не помни и мандатите си като консул на Гърция в Истанбул, Турция и общоприет консул на Гърция в Одеса, Украйна. През последните две години бях в Атина, където в тези доста сложни времена - и това е меко казано - имах щастието да бъда шеф за НАТО и ОССЕ и шеф по Стратегическо и оперативно обмисляне в гръцкото Министерство на външните работи. По-малко от три месеца съм в София, като този път имам щастието да съставлявам страната си в България - едно толкоз красиво и другарски настроено място. Чувствам се добре пристигнал и съм изпълнен с възторг да направя всичко допустимо, с цел да подобрим още повече нашите към този момент отлични двустранни връзки, насърчавайки политическите, икономическите, културните и просветителните връзки, както и съдействието в региона на защитата и съдействието с полицията, както и наред с другото комерсиалните, енергийните, транспортните и бизнес плановете. Засега само имах време да посетя центъра на София, да вземем за пример църквата „ Св. Александър Невски “, този необикновен монумент и чакам с неспокойствие да посетя дружно със фамилията си Рилския манастир, както и градове като Пловдив и други красиви и исторически места като Бургас, Варна, Сливен, Созопол, Асеновград, Поморие, Мелник, Белоградчик, Несебър, където също чакам да се срещна с членове на живите гръцки общности. Очаквам с неспокойствие да опитам и локалната кухня. В края на краищата кой не обича баница, питка или гювеч?

9. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Красива, отзивчива, плуралистична.

10.Как българите могат да научат повече за Вашата страна?

Най-добрият метод българинът да научи повече за Гърция е просто да я посети!

Моята страна е цялостна с влиятелни туристически дестинации, които включват морски и планински забележителности, както и страхотни гастрономически прекарвания и всичко това е налично от всеки български град единствено за няколко часа.

Така че Ви поканвам да откриете скритите секрети и фамозните хубости, които вършат Гърция дестинация, толкоз жива и вълнуваща, че ще желаете да я посещавате още веднъж и още веднъж!

Можете да посетите и страницата на нашето Посолство във, където предлагаме различни, както и към този момент известни гръцки дестинации, за българските туристи с информация на български език.

11. Гърция удостовери поддръжката си за участието на България в Шенгенското пространство. Смятате ли, че България има късмет да бъде призната до края на тази година?

България към този момент дава отговор на техническите критерии за участие в Шенгенското пространство. Двустранните диалози сред България и Австрия, а в последно време и с Нидерландия, демонстрират признаци на прогрес в напъните за превъзмогване на опасенията, изразени от тези страни членки. Смятам, че всички забъркани страни вършат всичко допустимо, с цел да се оправят със съображенията на Австрия и Нидерландия, с цел да можем да посрещнем България в Шенгенското пространство допустимо най-скоро.

„ Ambassadors Talk ” е поредност от изявленията с посланици или ръководители на задачи, упълномощени в България. Нашата цел: да разберем тяхната позиция за настоящите събития - както вътрешни, двустранни, по този начин и интернационалните. Също по този начин, нашите посетители имат опция да разпространяват страната си и да споделят информация за бъдещи събития, свързани с техните посолства. Можете да прочетете нашите изявленията от сезон 2022 на нашата графа.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

(Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР