Динозаврите са еволюирали в познатите ни днес птици в края

...
Динозаврите са еволюирали в познатите ни днес птици в края
Коментари Харесай

Как динозаврите са се превърнали в птици?

Динозаврите са еволюирали в познатите ни през днешния ден птици в края на юрския интервал. Но по какъв начин тъкмо е станало това? Отговорът на този въпрос се крие в черепите на динозаврите, античните птици и някои от преходните типове.

Отдавна е известно, че птиците и динозаврите са доста тясно свързани. Но съществуват доста въпроси за връзката посред им и за това по какъв начин един тип е еволюирал в различен.

Драматичният преход от динозаври към птици, се е случил преди милиони години и е бил съпроводен от дълбоки промени в устройството на черепа. По-специално става дума за горната част на черепа, която минава през интервал на трагични промени по време на еволюционния преход на динозаврите към днешните птици. Именно този развой са наблюдавали учени от Университета в Йейл в ново изследване, оповестено в списание Nature Ecology and Evolution, написа уеб сайтът ibtimes.

Това е първото изследване, което наблюдава връзката сред развиването на мозъка и смяната на костите, които го покриват. Негови създатели са Матео Фабри, студент от лабораторията Булар и сътрудника му Барт-Анджан Сингх Булар от Университета в Йейл, който е и асистент — куратор на отдела по палеонтология и зоология на гръбначните в Музея по естествена история Пийбоди в Йейл.

"Черепът се преобразява неимоверно и мозъкът се усилва при прехода динозавър — птица. Бяхме сюрпризирани, че на никой не му е хрумнала концепцията, че главните елементи на мозъка — предният мозък и междинният мозък — са взаимно свързани и по някакъв метод корелират с развиването на покриващите ги фронтална и теменна кост ", декларира съавторът Барт-Анджан Сингх Булар.

Въпреки че предходни проучвания са посочили единствено обща връзка сред мозъка и черепа, връзките сред характерни области на мозъка и обособени детайли на покривните кости на черепа, са останали неразбираеми. Това води до спорни теории за някои аспекти на еволюцията на черепа.

 Булар и екипа му наблюдават развиването на мозъка и формата на черепа освен при динозаврите, които са най-близо до птиците, само че и в целия жанр, водещ от влечугите към птиците. Те откриват, че мозъците и черепите на множеството влечуги са доста близки между тях, само че динозаврите, които са тясно свързани с птиците, са разнообразни, с уголемени мозъци и издути към тях черепи.

Специфични области на мозъка се трансформират повече от други, завършени от новите провокации, пред които са изправени съществата при прехода от една еволюционна ниша в друга.



"Открихме ясна връзка сред фронталните кости и предния мозък, както и теменната кост и междинния мозък ", споделя Булар.

За да потвърдят своите резултати откривателите изследват ембриони на гущери, алигатори и птици благодарение на компютърна томография.

"Ние допускаме, че тази връзка съществува при всички гръбначни с костни черепи и демонстрира дълбоката връзка сред развиването на мозъка и покриващия го череп ", разяснява Булар. "Това значи, че мозъкът създава молекулярни сигнали, които инструктират скелета да се образува към него, макар че относително малко знаем за точното естество на това моделиране ".

"В последна сметка, едно от най-важните послания тук е, че еволюцията е по-проста и по-елегантна, в сравнение с наподобява " — прибавя Булар. "Множество видимо разнообразни промени — да вземем за пример в мозъка и черепа — в действителност може да имат една съществена причина и съставляват разнообразие на една промяна ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР