Дините и пъпешите са не просто вкусни, но и полезни.

...
Дините и пъпешите са не просто вкусни, но и полезни.
Коментари Харесай

Дини и пъпеши, който не яде

Дините и пъпешите са не просто вкусни, само че и потребни. А в този момент, през август, и пазарите са цялостни с тях. Разбира се, тези плодове имат и своите минуси, които от време на време водят до негативи за здравето. Няма да прекаляваме с медицински термини и пояснения, а ще споменем най-важните детайли в тях, които се грижат за тялото.

Защо би трябвало да ядем дини и по кое време оказват помощ

Едва ли има човек, който да не е чувал, че дини се предлагат за здрави бъбреци, само че и за сърце. Оказва се обаче, че при наднормено тегло, при проблеми със задържането на вода, както и при насъбрани отрови в организма дините са панацея. Много от веществата в тях се съдържат и в други плодове, само че наличието на фолиева киселина (или витамин В9) е в пъти по-голямо, а без нея човешкият организъм не може да се развива обикновено. Този витамин е нужен за построяването на ДНК и РНК, взе участие в делението на клетките и контролира абсорбирането и преправянето на белтъците. Видимият резултат от приемането на фолиева киселина е здрав загар, усъвършенствано храносмилане, а при родилките - кърма в обилие.

 Снимка 307441

Фибрите и магнезият в динята се грижат за функционалността на червата. Магнезият усъвършенства и положението на мускулите и нервите. Чести признаци при недостиг на този детайл са мускулните крампи, бодежите, отпадналостта и умората. Хората с нарушено кръвно налягане също би трябвало да одобряват по-голямо количество магнезий. Именно той предотвратява и образуването на камъни в бъбреците и понижава отлагането на соли в организма. Освен това за магнезия е потвърдено, че е отличен антидепресант.

В 100 грама любеница се съдържат 60% от нужната за организма дневна доза магнезий

Динята е чудесна храна, в случай че сме решили да се освободим от някое и друго килце. Ефектът идва от пикочогонното й деяние, което е фактор при изхвърлянето на арестувани в организма течности. Освен това тя е ниско калорична - в 100 грама се съдържат 38 калории. А сладкият й усет алармира на мозъка, че организмът е утолен. Динената диета е известна, само че с нея не трябва да се прекалява. Дневната доза е 1-1.5 кг., които може да се одобряват със сухари. Чай и кафе са неразрешени. Подобен режим не се предлага повече от два следващи дни. Освен че ще се отървем от няколко непотребни килограми (колко зависи от метаболизма на организма), ще се прочистим от шлаки, пясък, непотребна сол, даже ще понижим равнището на неприятния холестерол. Внимание! Ако по клиничен път е потвърдено, че имате камъни в бъбреците, които са над 4 милиметра в диаметър, тази диета не трябва да се прави.

 Снимка 307440

Любопитно

Динените кори се пържат и ядат - най-малко в Китай е по този начин. А семките на динята, които плюем, са богати на цинк - потребен за здравето на кожата, косата и ноктите.

Негативните страни на динята

Вече споменахме, че фибрите и магнезият в този плод усъвършенстват функционалността на червата, само че не и при хора с проблеми със стомашно-чревния тракт. Нежеланите последици са болки, отичане, газове, диария. Нитратите са другият камшик. Присъствието им от години при развъждането на дините, с цел да порастват по-бързо и да бъдат по-едри, може да провокира отравяне. Нитратите се натрупват в организма и водят до уязвимост, намаление на имунитета, нервност и бодърствуване. При хора с чревни проблеми е допустимо да се появят неприятни признаци няколко часа след потреблението: гадене, повръщане, виене на свят и болки в корема.

 Снимка 307444

Какво съдържат пъпешите

Пъпешите " Медена роса " и " Канталуп ", които се оферират у нас, са богати на фолиева киселина. Магнезий, калций, калий, натрий и фосфор пък са минералите, които допълват наличието на този плод. Голямото количество на витамин А и С, на лутеин и на удивителния детайл злато също са измежду преимуществата му.

За какво са потребни пъпешите

Фолиевата киселина е лек и за нервната система, не носи единствено описаните нагоре изгоди на организма. Така че яденето на пъпеш работи благотворно на опънатите нерви. Затова споделят, че бори напрежението. Пази мозъка от атеросклероза и е превъзходен избор за трапезата при умствена изтощеност. Витаминът А, който се съдържа даже в пъти повече в сравнение с в моркова, пази очите от някои типове рак, както и от сърдечно-съдови заболявания. И нещо забавно - пъпешът е измежду храните афродизиаци.

 Снимка 307447

Разтоварващи дни

Един-два е редно да са дните, в които се яде единствено пъпеш. Диетолозите предлагат даже единствено един ден в седмицата да се хапва от този плод от 3 до 5 кг. Защото в случай че динята има пикочогонен резултат, то при пъпеша той е слабителен.

Любопитно

100 грама пъпеш дават отговор на 36 калории. Останалото наличие е 0.54 г - протеин, 0.14 г - мазнини, 9.09 г - въглехидрати, 0.8 г - фибри, 8.12 г - захари, 2.68 г - глюкоза, 2.96 г - фруктоза.

Кога не би трябвало да ядем пъпеши

Кърмачките и да обичат пъпеши, би трябвало да се въздържат, с цел да не се чудят след това за какво бебето им има разстройство. На болните от диабет също не се предлага този плод, поради огромното наличие на захари в него. Хората, които имат язва на стомаха или дванадесетопръстника, попадат в графата " лишени " от пъпеш.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР