Димитър Янчев - Брадата и Георги Димов – Чикагото очакват

...
Димитър Янчев - Брадата и Георги Димов – Чикагото очакват
Коментари Харесай

Голяма веселба в Ченгене Скеле, бургаските рибари заземяват лодките

Димитър Янчев - Брадата и Георги Димов – Чикагото чакат два кораба от морския град с веселяци

С курбан в чест на Свети Никола риболовците ще почетат покровителя на Бургас в рибарското населено място Ченгене Скеле.

„ Днес ще честваме в новия етнографски комплекс, който е обвързван с рибарското населено място до болежка. В 13 часа ще има курбан за здраве и за благодат на риболовците. Очакваме две корабчета от Бургас да дойдат в 11 и в 12 часа. Всички посетители са добре пристигнали! “, сподели пред бТВ Георги Димов – Чикагото, който с изключение на моряк и риболовец, е и организатор на етнографската част на селището.

Той и кметът на Ченгене Скеле Димитър Янчев Брадата са измежду най-колоритните персонажи тук, сподели кореспондентът Лора Стаматис. 

Няма човек, който да е идвал в селището и да не е виждал кметът Брадата и Чикагото, добави тя, усмихвайки се. 

„ По традиция на Никулден зазимяваме лодките, тъй като Свети Никола е ядосан и прави доста стихии. Той ги поражда и ги укротява “, споделя Димов. 

„ Свети Никола е нашият страж. Ние носим икони освен в лодките, той е и в сърцата ни. Почитаме го “, показа той и сподели дребна иконка, която си е донесъл от катедрала в Италия. 

Винаги я нося покрай сърцето си, прибавя Чикагото. 

Много постепенно се охлажда морето през тази година и рибата още е тук, споделя той.

„ Честито на всички, които носят Св. Никола в сърцето си! Ние честваме и на 19 декември. Тогава заземяването на лодките към този момент е наложително. Трябва да прекратим риболовът, тъй като другояче ще разсърдим Свети Никола “, съобщи Брадата, застанал наоколо до новият монумент на Коста Никита. 

„ Той е роден в Бургас в фамилията на белогвардейци. Той е необикновен лодкостроител. Каквато и лодка да е направил, тя е като чайка в морето “, споделя кметът на рибарското населено място. 

След като бе запитан по какъв начин най-лесно хората да си създадат усета рибена супа за Никулден, Чикагото предложи на хората, да си създадат шаран яхния. Слагат се домати, гъби и се запича във фурната, изясни той.

„ Сложете по една люспа в джоба. Ще ви носи шанс и пари “, сподели пък Димитър Янчев. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР