Димитър Узунов, бивш представляващ Висшият съдебен съвет, коментира скандала със

...
Димитър Узунов, бивш представляващ Висшият съдебен съвет, коментира скандала със
Коментари Харесай

Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не

Димитър Узунов, някогашен представляващ Висшият правосъден съвет, разяснява абсурда със записите на диалог на командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев. Узунов приказва по бТВ и застава самоотвержено зад основния прокурор Иван Гешев, като сложи под подозрение дейности на Радев.
Според Узунов задачата на въпроса дали Гешев е имал право да разгласява записите е да се отклони вниманието от директната тирада на участниците в разговора. " Главният прокурор изцяло законосъобразно е дал опция българската общност да чуе в директна тирада участниците в разговора ", твърди без съмнение Узунов.

Би било разумно водещият Антон Хекимян да попита, за какво в доста други случаи наличието, съгласно прокуратурата, е без значение и заради това не се организираха следствия и инспекции при сензационни разкрития, някои от които за корупция на най-високо равнище в страната.

Узунов споделя още: " Чувам, че се изкарва тезата, че прокуратурата дава отговор за това, че президентът Румен Радев желае промени в конституцията към избора на нов основен прокурор. Не имам вяра да е по този начин. Аз мога да изкарам тезата, че президентът желае да назначава шефа на КПКОНПИ, с цел да спре това следствие. Не настоявам, че е по този начин, само че ето ви една теза ", гордо отсича Узунов.

Има обаче и друга теза: Шефът на КПКОНПИ се избира в Народно събрание, където мнозинство има групата на ГЕРБ. Лидер на ГЕРБ е Бойко Борисов. Значи министър председателят взема решение какъв да е началник на КПКОНПИ и може да подреди или спре избрани следствия. Не твърдим, че е по този начин, само че ето ви още една теза...

В абсурда с публикуването на записа от диалога сред ген. Стойков и президента Радев изявени адвокати са безапелационни, че Инспектората към Висш съдебен съвет е трябвало да се самосезира за дейностите на Иван Гешев за поредност престъпления. Инспектората не се е самосезирал. Това корупция ли е или взаимозависимост? Не споделяме, че е, само че ето ви още една теза…

Да си напомним други случаи, когато тезите бяха напълно разнообразни.

„ Ало Банов съм “. Скандалните записи бяха огласени от евродепутата Елена Йончева. Според Българска социалистическа партия тези записи уличават министърът на културата Боил Банов в корупция. Прокуратурата се ускори да проверява въпросът, само че до нищо съответно не се стигна, макар очевидното договаряне в телефонния диалог на Банов с изпълнителите на ремонта на Ларгото в София. Министърът продължава да е министър, тъй като наличието се оказа маловажно, за сметка на процедурен безпорядък към самия запис…

През 2013 гръмна абсурдът „ Ти си го избра “. Тогава в качеството си на представител на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че Бойко Борисов, Николай Кокинов, градски прокурор на София и Мирослав Найденов, някогашен аграрни министър не са направили закононарушение със скандалния диалог в дома на Борисов. В този диалог Кокинов се обръща към експремиера в този миг и му споделя във връзка основния прокурор Сотир Цацаров: „ Ти си го избра “. Поне двама българи са си помислили тогава, че Цацаров е определен, с помощта на Борисов? Може да не е било по този начин, само че по този начин излиза… За всеки случай прокуратурата образува дело за нелегално подслушване против незнаен причинител.

През 2014 година Софийската апелативна прокуратурата приключи следствието по делото " Мишо Бирата “. Така стана ясно, че държавното обвиняване е проверявало единствено технологията на записа, а не наличие, където бе абсурдът. Става дума за нашумелият случай " Ало, Ваньо ". Историята е от 13 март 2010 година. Предният ден митничари стартират инспекция в пивоварната " Булбрю " на починалия към този момент предприемач Михаил Михов – Мишо Бирата. По този мотив шефът на Агенция " Митници " Ваньо Танов организира диалози с тогавашния министър председател Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и зам.-шефа на митниците Антоний Странджев. От изтеклите СРС-та излиза наяве, че тогавашният министър председател е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата. Споровете се завъртяха към СРС-ата и наличието отиде в девета глуха.

Същата е ориста и на записите, известни като „ Яневагейт “ или „ двете каки “. Става дума за поредност диалози, които разкриват измами и покупко-продажби на задкулисието с основни настоящи лица Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Бойко Борисов. Висш съдебен съвет тогава отхвърли да проверява основния прокурор Цацаров, макар скандалните разкрития за връзките му с изпълнителната власт. И в този случай акцентът падна върху това по какъв начин са направени записи, а не върху наличието.

Изводът се постанова самичък: Когато на ръководещи и мощните в прокуратурата нещо не им харесва – важи формата. Когато обаче това визира лица, които би трябвало да бъдат атакувани – наличието става водещо.

Димитърузуновци съществуват с помощта на този модел. А този модел основава и отглежда Димитърузуновци…

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР