Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bgОще от самото си сформиране

...
Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bgОще от самото си сформиране
Коментари Харесай

На Украйна ѝ трябва съюзна България, а не екскурзианти, г-н Петков

Димитър Стоянов, коментар особено за Tribune.bg
Още от самото си съставяне четворната коалиция, избрала кабинета на Кирил Петков, както и самото държавно управление, имат много значими компликации на всички равнища на външната политика – от задаването на някакъв общ и кардинален курс до нейното чисто оперативно реализиране. Стигна се до това, че министърът на външните работи Теодора Генчовска изясни в Народното събрание, че България има де факто две външни политически линии – едната на Министерството на външните работи, а другата на министър-председателя Кирил Петков и неговите съветници. Разнобоят, който съществува на две равнища – идеологически и действен – заплашва политическите ползи на България повече от който и да е минал исторически интервал и се случва в най-трудното време за интернационалните връзки в историята на следвоенна Европа.

Още през цялото време на съветското настъпление в Украйна държавното управление на Кирил Петков стартира да изпитва компликации да формулира обединен, явен и пореден курс по отношение на войната. Управляващите се опряха на опозицията от ГЕРБ за изработването на декларация против войната и в поддръжка на наказания и даже тогава представители на „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия гласоподаваха против налагането на наказания на Руската федерация. Всичко това еволюира в серия от политически и процедурни хватки, с цел да не се стигне до даването от страна на България на военна помощ за Украйна, а пропутинското присъединяване в държавното управление в лицето на Българска социалистическа партия стартира намерено да приказва против помощта за украинските бежанци. Външнополитическата рецесия, обхванала Европа, се оказа основа за извънредно тежка вътрешнополитическа такава, защото държавното управление на Кирил Петков се оказа подвластно от поддръжката на Българска социалистическа партия, заемащи обичайно проруски и пропутински позиции. Няма да бъде неверно, в случай че се уточни, че оцеляването на държавното управление зависи директно от решението в поддръжка или против даването на военна помощ за Украйна. И до момента в който Българска социалистическа партия демонстрират изключителна безкомпромисност по въпроса и са изрично срещу „ един патрон “ да замине за Украйна, стремежът за оставане във властта на „ Демократична България “ се оказва по-силен от правилата и те са подготвени да се откажат от позицията си в поддръжка в името на присъединяване им в държавното управление и запазването на структурата на ръководство.

Най-голямата „ иновативност “ обаче несъмнено реализиран министър-председателят Кирил Петков, който реши да позволява вътрешнокоалиционните крамоли с един самобитен „ тиймбилдинг “ в Киев, където през настоящата седмица има желание да води представители на ръководещата коалиция. Това идва на фона оказалото се безпредметно посещаване в София на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който не срещна никаква действителна поддръжка от страна на българското държавно управление в посока защитата на страната му против съветската експанзия, и на доста забавната имитация на украинския президент Владимир Зеленски, който сподели „ не идвайте, с цел да си вършиме трагични селфита “. Кирил Петков не пропусна да се хвърли и в един пояснителен режим за генералното си творчество по украинската тематика – че на Украйна ѝ трябвало „ постоянна България “.

Не, господин Петков, на Украйна на първо място ѝ би трябвало съюзна България, а такава позиция може да се отбрани както от постоянно, по този начин и от служебно държавно управление. Вашето постоянно държавно управление до момента не е посочило способността да отбрани такава позиция, оставайки един от най-силните пропутински адепти в Европейския съюз. Украйна има потребност от въоръжение, с цел да реализира своята защита против съветската експанзия. Същото това въоръжение, за което Вашите съдружни сътрудници от Българска социалистическа партия заплашиха с отдръпване от ръководството, в случай че бъде предадено. И, да, вътрешнополитическите крамоли не са съображение нито за спонтанни екскурзии до Киев, нито за спешен ПР за избавяне на някакво доверие. Проблемите се позволяват с увереност, а казусът с примата на вълкочервенковския социализъм Корнелия Нинова във Вашето ръководство няма да се реши с посещаване в Киев, на което тя надали би отишла. Ще се реши със заемането на кардинална позиция за военната помощ за Украйна, а не с преиначаване и процедурни хватки.

Редно е да се означи, че в случай че министър председателят Кирил Петков в действителност не желае неговото ръководство да завърши като един български и може би даже балкански Невил Чембърлейн и той да остане като един от най-неуспешните министър-председатели в историята на България, би трябвало да се търси точно кардиналната позиция и при нужда да се създадат съответните политически жертви, само че да се вземе вярното решение. Вътрешнополитическият излаз от даването на военна помощ за Украйна е с два разновидността – или преформулиране на парламентарното болшинство със заместването на Българска социалистическа партия в него с друга политическа мощ, която да обезпечи непоклатимост за взимане на някакви по-съществени и аполитични управнически решения, или предварителни парламентарни избори незабавно. И, да, цялата настояща управническа коалиция построи своята изразителност през 2020-2021 година, че в изборите няма нищо ужасно. През миналата година се организираха цели три парламентарни избори и, както виждаме, без значение левовата им равноценност и компликациите, формата на държавно ръководство съумя да издържи тестването на „ смяната “.

А нещото, което не е належащо нито на България, нито на Украйна, са екскурзианти-аматьори, които поради краткотрайно практикуване на власт и разпределение на постове и държавен финансов запас са подготвени да жертват основополагащи и кардинални полезности. И които се пробват да спасят провалящото си ръководство с „ трагични селфита “, както се изрази и доста вярно украинският президент Зеленски, чиято имитация пристигна изумително в синхрон със поръчките на Кирил Петков за водене на политическа екскурзиантска група, пардон политическа управническа делегация, в украинската столица Киев.

* * *

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тема.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР