Димитър Самаров е само на 11 години, но вече е

...
Димитър Самаров е само на 11 години, но вече е
Коментари Харесай

Студент само на 11 години – Димитър от Асеновград взе първия си изпит в Soft Uni

Димитър Самаров е единствено на 11 години, само че към този момент е студент в Софтуерния университет „ Soft Uni ”. Преди два дни петокласникът от Асеновград взе и първия си изпит с ослепителен резултат – 250 от 300 вероятни точки. Учебното заведение изрече специфични поздравления към дребния студент и качи неговото достижение в своята публична страница, където, безусловно за една вечер, хиляди лайкове трансфораха Димитър в едно от най-известните млади лица в IT сферата.
„ Благодаря на мама и тати, на всички другари, на госпожа Полина Симова, на онлайн преподавателите ми, че ме поддържат и пътуват с мен до София и работят доста, с цел да имам тези благоприятни условия, техника и кураж ”, споделя момчето.

Той е роден в Пловдив, само че живее в Асеновград. Ученик е в СУ „ Св Княз Борис Първи ”. От 7-годишен се занимава с разнообразни извънкласни действия. Интересът му към компютърните технологии е още от предучилищна възраст. В 1 клас попада в клуб „ Компютър ” към ЦПЛР ”Васил Левски ” – Община Асеновград. Под управлението на инж. Полина Симова, бързо се отличава със заложбите си, като през образователната 2017 година, едвам на 9 години, става най-младият ръководител на градския клуб по компютри в цялата му история.
„ Миналата година Димитър схваща, че ще бъде извършено гратис компютърно образование от единствения у нас Софтуерен университет „ Soft Uni ”, за запознаване на млади фрагменти с опциите на актуалното програмиране. „ Асеновград попадаше в листата с утвърдените градове и по този начин той беше най- дребният записал се участник за това образование ”, споделя пред TrafficNews.bg майката Ралица Самарова.

След края на програмата, която протекла в границите на два месеца, всеки имал право да се яви на онлайн изпит (който се заплащал) и при резултат над избран бал, да бъде поканен да следва в университета като студент – отдалечено, онлайн образование. На този изпит Димитър е най-малкият участник – едвам на 11 година, който съумява освен да премине изпита, само че и да получи невероятния за възрастта му бал от 5.59 от вероятни 6 единици, преборил хиляди пълнолетни кандидат-студенти от цяла България.

„ Беше признат в университета, който е частен, заплащайки нужните за това такси, без никой да му подсигурява, че ще успее да се оправи с това предизвикателство – да учи главното си обучение наедно със следването в университета ”, изяснява Самарова. Така Димитър става най-малкият онлайн студент в историята на образователното заведение.

През януари тази година започва първият модул. След повече от 2 месеца образование, 3 пъти седмично, по 4 часа лекции, провеждани постоянно до късните вечерни часове, на 10 март дребният асеновградчанин се явява на първия си изпит и демонстрира впечатляващия резултат.

„ Явиха се към 1000 студенти, доста от тях не покриха абсолютния най-малко и бяха скъсани на изпита. Димитър събра непредвидени аплодисменти измежду преподаватели и състуденти, поради възрастта и постигнатите резултати. Личният му пост за дребната му победа, споделен във Facebook, беше споделен над 60 пъти от изцяло непознати програмисти, преподаватели, групи и конгреси из пространството ”, горда е майката.

Любопитното е, че Димитър в никакъв случай не е употребил професионални услуги, съвещания и частни учители за тези свои достижения. Освен интереса му към компютрите, младежът е танцьор в Клуб по спортни танци „ Асеновец ”, с началник Дойка Апостолова. Тренира от 8-годишна възраст и има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията „ Изгряващи звезди ” – латино и общоприети танци. От началото на тази година, дружно със своята партньорка Мануела Аргирова, към този момент са измежду публично картотекираните двойки в България и имат шанса да се борят за призови места измежду експертите в сферата.

3 години той е част и от европейското образование по роботика в СУ „ Княз Борис Първи ”, към НУР- Пловдив, управителен от инж. Чобанов. Владее свободно британски език. Завършва всяка образователна година с цялостно отличие и съгласно преподавателите е измежду най-успешните и прогресиращи възпитаници у нас.

Инфо: Трафикнюз

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР