Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран

...
Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран
Коментари Харесай

Преизбраха Димитър Радев за управител на БНБ

Димитър Радев е новият шеф на Българска народна банка. Той бе определен на изключително съвещание на Народното събрание. Мандатът му е шест години.

Той бе определен със 155 гласа. Общо гласоподаваха 222 депутати.

Двама бяха номинираните за поста - актуалният шеф на Българска народна банка Димитър Радев, повдигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираният от " Възраждане " Любомир Христов.

Групата на „ Продължаваме Промяната-Демократична България ” организира чуване, след което съобщи, че изрично ще застане зад кандидатурата на Радев. Самият Радев съобщи, че е за въвеждане на еврото и чака България да има тази опция още от 1 януари 2025 година Имаше и трети претендент на Българска социалистическа партия – Николай Каварджиклиев, само че той се отхвърли с претекста, че няма да взе участие в „ уречен мач ”.

Димитър Радев e определен на 15 юли 2015 година за шеф на Българска народна банка, тогава стартира първия му мандат. Магистър по стопанска система, компетентност „ Финанси и заем ”, Университет за национално и международно стопанство, гр. София; Специализант, Университет Джорджтаун, Институт по външни връзки, Вашингтон.

Бил е заместник-министър на финансите в шест следващи държавни управления (1992 – 2001 г.)

От 2001 до 2015 година работи в МВФ като Старши икономист, началник на задачи за техническо подпомагане в ръководството на обществените финанси в Департамента по фискални въпроси в МВФ; Съветник по оказване на експертна помощ в областта на обществените финанси, Международен валутен фонд; Помощник на изпълнителния шеф, Международен валутен фонд;

Управителят на Българската национална банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка " А " в годишната ранглиста за централни банкери на авторитетното издание Global Finance четири пъти дружно с имена като Джером Пауъл, Кристин Лагард.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР