Димитър Петров, коментар за Tribune.bgПремиерът Кирил Петков призова българските граждани

...
Димитър Петров, коментар за Tribune.bgПремиерът Кирил Петков призова българските граждани
Коментари Харесай

Ваксинацията като национална цел

Димитър Петров, коментар за Tribune.bg

Премиерът Кирил Петков прикани българските жители да се имунизират против COVID-19. Призивът бе под формата на прочувствено видеообръщение.

Държа да подчертая, че въпреки в предходни мои материали да съм подлагал на критика актуалното държавно управление, в този случай заявявам цялостната си поддръжка. Целта на този текст е да подсети за какво равнищата на имунизация у нас са към момента незадоволителни и вероятно да подскаже по какъв метод тези равнища биха могли да се покачат.

По тематиката съм писал няколко пъти през предходната година. През май. През август. През октомври. Слава Богу, най-песимистичната ми прогноза (че през ноември, декември и януари тази зима ще умрат толкоз хора, що се касае за предходните 18 месеца) не се сбъдна. Едва ли в миналото съм бил по-радостен, когато бъркам.

Макар декларативно служебните държавни управления да бяха „ за “ имунизацията, на процедура съвсем нищо потребно не бе свършено в тази посока. Ще запомним този интервал с фразата на тогавашния здравен министър „ всеки самичък си преценява “ (за ваксинирането). Която ни докара най-високата коронавирус смъртност в света след тази в Перу.

Основният проблем обаче идваше от връзката и той съпътства целия интервал, откогато имаме налични ваксини. Голяма част от пропагандаторите на имунизацията (епидемиолози, математици и т.н.) използваха рационални, логичен причини (често подкрепяни със статистически данни) в интерес на имунизирането. Докато антиваксърите залагат върху страстите, възприятията и страховете на хората. И резултатът го виждаме. Особено в сериозна обстановка, малко на брой се въздействат от рационалните причини, множеството вземат прочувствено решение. Дори и измежду тези към 30% към този момент имунизирани, множеството евентуално са взели решението под страсти.

Мнозинството българи обаче към момента не се взема решение на тази стъпка. Основно – от боязън.

Видеообръщението на Кирил Петков е положително. Най-вече, тъй като е прочувствено. Именно страстта е верният път към хората. Да не забравяме, че самият Петков стана министър председател, тъй като ръководената от него партия заложи на страстите в предизборната акция.

Премиерът сподели, че през последните дни броят на имунизираните се е нараснал. В реалност, в към 3/4 от случаите става дума за „ бустерни “ дози. Тоест, към този момент имунизирани хора се „ презастраховат “, само че делът на имунизираните не е усилва значително. Това може да е добър PR ход, само че не оказва помощ кой знае какъв брой за реализиране на крайната цел – 75% имунизирани българи, по думите на самия министър председател.

Само по себе си, видеообръщението е извънредно незадоволително. То може да е положително начало, само че би трябвало да бъде последвано от други дейности. Вероятно би повлияло на тези, които кардинално симпатизират на Петков, само че значимото е да се стигне и до други публични групи.

Добре би било да се влияе върху патриотичните усеща на хората. Да се изясни, че имунизацията против коронавирус е патриотичен акт, който оказва помощ колкото се може повече български жители да останат живи. И да се помогне на стопанската система.

В средата на декември предходната година ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов предизвести, че европейските туроператори заплашват да спрат да работят с България поради ниското равнище на имунизация тук. Нещо, за което предизвестих още през май предходната година. Отделно, в случай че не успеем да увеличим имунизационното покритие, рискуваме да разколебаем както непознатите, по този начин и локалните вложители. Тоест, или се имунизираме всеобщо, или ни чака икономическа съсипия.

Добрата вест е, че в тази идея държавното управление към този момент има непредвиден съдружник в лицето на… Политическа партия „ Възраждане “. Най-истерично антиваксърската партия. В чиито редици се оказа, че 4-ма от 13-те ѝ депутати са към този момент имунизирани. И те направиха (вероятно без да искат) допустимо най-хубавата реклама на имунизацията.

Опасността от ескалиране на коронавирус пандемията никога не е отминала. Бог ни пожали през последните месеци, само че не трябва да се уповаваме единствено на това. Постигнато на „ групов имунитет “ е национална цел и в нея би трябвало да бъдат впрегнати всички сили – освен на властта, само че и на цялото общество.

***

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ „ Св. Климент Охридски “ и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия.

Член на Контролния съвет на Младежки закостенял клуб. Секретар е на „ Един завет “ – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР