- Димитър Маргаритов е председател на Комисията за защита на

...
- Димитър Маргаритов е председател на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ! Шефът на КЗП разкри истината за "Черния петък" и роуминга! Маргаритов с важни съвети за почивките по морето, онлайн резервациите и мобилните оператори

- Димитър Маргаритов е ръководител на Комисията за отбрана на потребителите. (КЗП) - Той е роден на 31 юли 1975 година в гр. Плевен. - Завършва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Има специализации и спомагателна подготовка, измежду които в региона на ръководството на системи за обезпечаване на осведомителната сигурност и в региона на корпоративните финанси и счетоводните стандарти. - Работил е в Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и други С господин Маргаритов беседваме за проблемите на българите с мобилните оператори, Черния петък, новите правила с роумнга и далверите по българските хотели на Черноморието. - Г-н Маргаритов, тематиката с новите правила за роуминга вълнува цяла България, разкажете повече за променената услуга.
- Отпадането на таксите за роуминг при използването на телекомуникационни услуги в Европейския съюз е една смяна, която настъпи вследствие на дългогодишни старания от страна на европейските институции, и която е обвързвана с установяването на по-добри за жителите благоприятни условия да се възползват от всички позитиви на развиващия се цифров пазар. Новите правила произтичат от признат през 2016г. Регламент, който влезе в действие на 15 юни тази година. Съгласно този документ, пътувайки в другите страни в Европейски Съюз, както и в Исландия, Норвегия и някои оттатък морски територии на Франция, ние към този момент приказваме при същите условия и на същите тарифни проекти, както в Родината.

- За какви уловки би трябвало да внимават потребителите?
- Важно е да се знае, че има някои нюанси по отношение на така наречен заслужено систематизиране на риска. Определени са предели и интервали от време, в които услугата може да се употребява при тези нови условия. Помислено е за това, защото е допустимо да се стигне до корист, в случай че жители на други страни потърсят най-изгодните вероятни предложения, където и да било в Европейския съюз и стартират всеобщо да закупуват СИМ карти. Това би довело до някакъв дисбаланс. Така, да вземем за пример в този Регламент са възприети пределни цени, които важат за територията на Европейски Съюз и това биха били ставките, на които ще се заплаща употребяваното над тези общоприети предели.

Освен това, надалеч преди 15 юни ние предупредихме потребителите да бъдат деликатни при положение, че телекомите употребяват това събитие и създадат опит да ги убедят да подпишат нови контракти с спомагателни услуги, които клиентите няма да употребяват, само че ще заплащат. Ако има консуматори, които след това открият, че сходно нещо се е случило, дано напомним, че могат да прекратят новия контракт с неустойки до най-много три месечни такси по силата на реализирано преди време съглашение сред Комисията и двата от трите мобилни оператора.
Трябва да обърнем внимание и на събитието, че има разлика сред роуминг тарифирането и интернационалните диалози. Понякога тези понятия не се разграничават напълно тъкмо. Когато водите интернационалните диалози, т.е. избирате някаква трета страна без значение на територията на коя страна от Европейски Съюз се намирате, тогава при всички положения ще заплащате тези диалози на цените, които важат и са оповестени публично за съответните зони.

- Лятото към този момент е в разгара си и всички българи отиват на почивки на Черноморието, само че от време на време остават недоволни от услугите. Как да разберем дали ни мамят по хотелите?
- Има няколко значими стъпки, които дават по-висока гаранция, че няма да зародят някакви съществени проблеми по време на почивката или че в случай че въпреки всичко такива се случат, ще има задоволително надеждни механизми, по които да защитим своите права.

Преди да създадем резервацията би трябвало да се уверим, че хотелът е категоризиран и че е в положение да предложи с нужното качество и размер тези услуги, които желаем да употребяваме и които нормално предплащаме. За да не се окаже при идването, че няма да има място на паркинга за колата или че ще би трябвало да употребяваме ресторанта на прилежащия хотел, без да сме били авансово осведомени за това. При сходни проблеми незабавно би трябвало да се заяви на управата на хотела и да се потърси решение. В случай че до такова не се стигне, нашите екипи са разполагаем. Връзката е още по-лесна, тъй като тази година разкрихме виртуални приемни по Черноморието, чрез които туристите могат да получат консултация или да подадат сигнал, с цел да бъде осъществена инспекция и оказано подпомагане за превъзмогване на казуса.

Снимка: Виктор Гилтяй

- Какво е мнението ви за онлайн офертите за резервации на почивки?
- Казаното дотук важи и за онлайн резервациите на почивки. Тук бихме могли да прибавим още едно предизвестие за случаите, в които резервацията се прави не чрез уеб страницата на самия хотел, а се употребяват услугите на туроператор. За да реализира такава активност, той наложително би трябвало да е регистриран и да има застраховка „ Професионална отговорност”. Това подсигурява на потребителите, че при изпадане в неплатежоспособност на търговеца, даже и почивките им да не се осъществят, най-малко ще бъдат обезщетени. Също по този начин, при резервациите посредством туроператор или турагент, е добре преди заминаването да позвъним в съответното място за настаняване и на транспортните компании, чиито услуги следва да употребяваме, с цел да се уверим персонално, че всички заплащания са осъществени и нужните резервации са направени.

- Когато пристигна време за по този начин наречения „ Черен петък” хората безусловно полудяват и хукват по моловете. Какви са клопките на това събитие?
- Действително провеждането на акциите „ Черен петък” в последните години се трансформира в традиция и за България. Дори мога да се пошегувам като кажа, че ние имаме прочут принос към тази самодейност, защото сме очевидци на голям брой „ черни петъци” когато и да е на годината. Когато това е по разпоредбите, постоянно е в интерес на потребителите. Но има и някои опасности, които главно са свързани с истинността на понижението. Установявали сме при наши инспекции, в това число и в интернет пространството, че няколко дни по-рано търговецът съзнателно завишава цените, с цел да може да анонсира по-високи проценти отстъпки. А по закон той би трябвало да е ползвал остарялата цена най-малко месец преди да разгласи понижение. Или пък че въобще в никакъв случай включената в акцията „ Черен петък” стока не е била продавана по-скъпо във въпросния магазин. Затова главният съвет е преди да пазарим от акциите „ Черен петък”, а и по принцип – да създадем параленост на няколко предложения при разнообразни търговци. Така ще можем да изберем най-хубавото за нас на най-хубавата цена.

- Продължават недоволства на хора, ужилени от мобилни оператори. Успяхте ли да се преборите с някои порочни практики?
- Наскоро съдът удостовери поредна наша заповед за възбрана на нелоялна процедура на телеком. Казусът е, че потребителите са изкушавани да закупят на лизинг избран модел телекомуникационно устройство и да подпишат в допълнение съглашение към контракта си за мобилна услуга при по-неизгодни условия и за дълъг интервал. При пораждане на някакъв недостатък на телефона търговецът отхвърля да го размени с друго устройство от същия модел, без значение от това, че точно телефонът е бил единственото съображение потребителят да се обвърже с нови договорни условия.

Имаме и други завоевания в областта на телекомуникациите, от които потребителите към този момент се възползват. Например, намаляването на неустойките до три месечни такси при предварително преустановяване на контракт. Преди време това беше затруднено от телекомите и с условието за подаване на типово заявление в офиса, където е подписан договорът и на тъкмо избрана дата. Това към този момент не е по този начин – потребителите могат да подадат заявление за преустановяване на договорните връзки в свободен текст и в който и да било офис на оператора. Също по този начин към този момент не могат да бъдат спирани услуги по контракти, по които потребителят е безупречен длъжник, единствено поради това, че не е погасил месечната си сметка по различен контракт.
Динамичен е този пазар и ние непрекъснато следим за нови неточни практики, които забраняваме и глобяваме. Мисля, че навреме съумяваме да почистваме пазара най-малко от тези, които основават най-големи неудобства на жителите.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР