Димитър Карагегов е програмен мениджър на Българското либертарианско общество и

...
Димитър Карагегов е програмен мениджър на Българското либертарианско общество и
Коментари Харесай

Димитър Карагегов: Наркополитиката ни се кове от лелки в пенсионна вързраст

Димитър Карагегов е програмен управител на Българското либертарианско общество и главен идеолог на придвижването за заверка на опиатите Liberty 420, което предходната беше измежду главните уредници на марша " Свобода за конопа ". Повод за нашия диалог е казусът от последната седмица в " Пирогов ", където беше настанено 18-годишно момче, сякаш предозирало с марихуана, което атакува доктор и пациент, а по-късно лиши живота си. Разговор с Димитър Карагегов за дизайнерската дрога и следствията в нашия живот:

- Случаят с " Пирогов " и нападението над доктор е следващ, само че този път повече се говореше за повода - " корист с марихуана ". Известно е, че тревата може да отключи шизофренични положения, само че сходна експанзия? Какво е вашето мнение за в началото обявената информация и предрусването с трева?

Тревата се трансформира в обичаната бърсалка в сходен жанр обстановки, тъй като е най-лесна за разкриване. Десетки са случаите, в които е доста мъчно да определим по какъв начин е настъпило обещано ПТП с съдбовен край, да вземем за пример. Когато няма кой да опише за случката, най-лесното нещо е да вземем проба кръв и когато в нея се открие канабис, да заключим, че тъкмо той е виновника за нещастието. Токсиколозите комфортно пропущат да отбележат, че с техниката, с която разполагат, могат да открият следи от приложимост на канабис до 30 дни обратно. Крайно несериозно е обаче да виним приложимост от месец по-рано за всичко, което се е случило на този човек.

Моето съмнение за съответния случай е, че младежът е отключил маниакално разстройство, шизофренично или друго психическо положение след приложимост на наркотични субстанции. Да, има опция веществото, което го е отключило, да е марихуана, само че това е доста малко евентуално и изисква младежът да е бил генетично благоразположен към шизофрения. Ако това беше по този начин, родителите може би към този момент щяха да са се досетили за оня родственик, братовчед, чичо и така нататък, който в миналото е имал същите проблеми, вместо да развиват историята за фракция.

Най-вероятно приказваме за неуравновесеност, отключена от приложимост на стимуланти. Щом тези стимуланти не са били открити в кръвта му при постъпване в „ Пирогов “, значи най-вероятно приказваме за някое от новото потомство опиати, наричани в България „ дизайнерска дрога “. За страдание, това е драматичен случай, който можеше да бъде избегнат с съответна работа на институциите.

- Дизайнерска дрога - тематиката не е нова, само че като че ли всякога, когато стане дума за нея, хората реагират като за първи път. Какво би трябвало да знаем за не и за какво младите я избират?

Дизайнерската дрога е феномен на Войната против дрогата. Единствената причина на улицата да се търсят екзотични субстанции като flakka, мефедрон, „ билка “, пара-метоксиамфетамин , прочут като „ Др. Смърт “ е, че по този метод можеш да избегнеш проблеми с родителите си или страната. Вместо да пушиш трева, която тати ще открие елементарно с уринния тест, който ти прави всяка седмица, ти ще пушиш синтетична трева – “чай ”, която не се открива. Вместо да взимаш амфетамин, ще взимаш Flakka и така нататък Освен това аналозите са по-евтини от обичайните улични опиати, а от време на време даже са и законни (тоест още не са забранени). Тази композиция от „ преимущества “ подтиква от ден на ден младежи и възрастни хора да протягат ръка към „ дизайнерската дрога “ и да се подлагат на смъртен риск.

Колкото и да не утвърждаваме резултатите на тревата, алкохола и амфетамините като общество, то най-малко медицината е наясно с проблемите, които могат да зародят от използването на тези субстанции, тъй като ги познаваме от десетки години и сме правили стотици проучвания.

При дизайнерските опиати нещата стоят по доста по-страшен метод. Там никой си няма концепция по какъв начин работят на организма, какви са нежеланите резултати, по какъв начин да се оправим с тях. Това са субстанции, които в никакъв случай не са минавали тестване върху хора, а единствената им цел е да заобикалят анти-дрога законодателството по света…и съумяват.

Не се приказва по тази тематика в обществото и страната, тъй като вторите безусловно не знаят какво да вършат. Наркополитиката ни се кове от лели в предпенсионна възраст , за които е противоречиво, че са чели нещо, издавано двадесет и първи век. Държавата ни към момента приказва за хероин и спринцовки в ерата на интернет тържищата за покупка на опиати, Erowid и „ Др. Смърт “

В момента мащаба на казуса с „ дизайнерската дрога “ се прикрива съзнателно, с цел да се замаскира неуспеха на държавната политика. Дори при смъртни случаи докторите пишат като аргументи „ инфаркт “ (за 20-годишно момиче), „ бъбречна непълнота “ и всевъзможни други диагнози, единствено и единствено да не се разчуе, че някой е взимал опиати и родителите да си спестят публичния позор.

- Как тези опиати влизат на родния пазар и за какво управляващите вършат фундаментални пропуски в тази тенденция?

Вече е извънредно елементарно да си набавиш опиати на едро, безусловно до входната ти врата. Употребяващите получиха естествени привички да се опазват от полицията. Чатовете станаха криптирани, заплащането става с анонимни криптовалути, контролът по качеството стана децентрализиран, информацията стана всеобща и налична. Интернет промени изоснови наркокултурата на няколко генерации.

Един 16-годишен юноша знае доста повече за опиатите от 61-годишната нарко-чиновничка в министерство. Най-малкото той знае британски, а тя не. Там са и фундаменталните пропуски на страната. В цяла Европа наркополитиката се дефинира от същия вид лели, само че за разлика от нашите, те са осъзнали, че към този момент не схващат материята и са си поканили за сътрудници гражданското общество и специалистите от Неправителствени организации бранша, с цел да може те да им обяснят по какъв начин се прави по света. България е единствената страна, в която държим специалистите и жителите отвън тематиката с опиатите и сме я оставили на политиците. Когато лятото, по време на съвещание на Транспортна комисия, предупреждавах депутатите за тъкмо това, което се случи оня ден, се смееха в залата. Това е равнището.

Затова си сърбаме и последствията. Ако желаете да видите какво ще се случва с България, погледнете Полша. Там в границите на един следобяд 500 индивида потърсиха помощ след приложимост на „ дизайнерска дрога “ в градче с размерите на Перник. Представете си „ Пирогов “ претъпкан до дупка с припадащи младежи – това е мрачното бъдеще, в случай че не стартираме да преосмисляме какво вършим.

- Занимавате се интензивно с разяснителни акции за използването на опиати, вашата организация Liberty 420 прави и проби на дрога за своя сметка. На какви случаи сте попадали?

Отново отвън прожекторите остана едно момиче, което прекара 3 дни в кома в „ Пирогов “ откакто някой й е дал GHB (Гамахидроксибутират) – известен rape drug (наркотик, който хората употребяват, с цел да смъкват задръжките у парньора и да се възползват от него) по време на едно от тиражните хаус празненства в София. Освен това сме намирали 4-хлорометамфетамин, за който посветих седмици на търсене какво тъкмо му е приложението и открих само, че учените го употребяват, когато желаят да изпържат изцяло нервната система на опитна мишка.

Спомняте ли си прессъобщението на организация „ Митници “ от този месец, че разкрили „ нов опиат “ на улицата – Фенталнил? Е, ние го засякохме по софийските улици още преди 2 години. Преди цели 6 години го откриха сътрудници от друго Неправителствени организации, тъй като 5-ма от клиентите им предозираха още първата вечер откогато е на пазара. Това е скоростта, с която работи страната в цифровата ера. Абсурдно е.

Затова взехме решение, че най-важната ни цел би трябвало да бъде да се опитваме да опазим живота на употребяващите опиати. Не да се опитваме да поправяме държанието им и да ги сочим с пръст, а просто да ги опазим живи. Затова вложихме много старания в изработването на протоколи, които в случай че следваш, намаляваш доста вредите, които даден опиат нанася на тялото ти. Оказваме ти и каква периодичност на приложимост може да ти провокира проблеми и тъкмо какви, с цел да можеш да прецениш дали искаш да поемаш по този път.

Мога напълно самоуверено да заявя, че сме помогнали на стотици столичани, огромна част от тях – младежи. С нищо сходно не може да се похвали столичната институция, която получава 100 000 лв. годишен бюджет, с цел да не прави това, което ние вършим със 100.

- Къде можем да потърсим правилният правилния път за това да няма повече такива случаи? Повече надзор или повече независимост?

Верният път стартира с осъзнаване на позволени неточности от страна на институциите. Това е най-страшното. Те се усещат застрашени от това, което се случва на Запад и тоталното преосмисляне на политиката на „ нулева приемливост към опиатите “, която се изповядва в България. Затова и не смеят да създадат нищо по тематиката и си пазят статуквото, в което са се настанили комфортно.

Западна Европа неслучайно към този момент не цялостни пандизите с хора за по една цигара трева, единствено тук се случва. В момента ние сме с най-остарялото, най-кръвожадното и най-неефективното наркозаконодателство в Европейски Съюз. И от Европейски Съюз непрекъснато ни дърпат ушите по тази тематика. Само в България органът, който би трябвало да кове наркополитиката е затворен орган. В него нито публицисти, нито жители могат да гледат какво става и да се пробват да въздействат на процеса. Например, сега 70-годишната Янка Такева се води специалист, който поучава и преценя дали канабисът може да лекува болести или не.

Трябва ни гражданска война в мисленето и нарколелите, които са овладели този бранш да осъзнаят, че дейностите им се мерят в юношески животи и даже най-безобидни на пръв взор политики като „ тестуване на всички автомобилни водачи “ или „ наложително тестуване на всички възпитаници за опиати “ могат да имат гибелен резултат и отражение върху пазара, наводнявайки го със смъртоносна „ дизайнерска дрога “. Това е най-трудното – признание на неточности и слагане на ново начало. Да поканят специалистите и да стартираме да мислим по какъв начин да опазим младежите най-добре.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР