Димитър и Яна Недялкови започват да правят ръчно изработени сандали

...
Димитър и Яна Недялкови започват да правят ръчно изработени сандали
Коментари Харесай

Сандалите на Crupon за усмихнати хора

Димитър и Яна Недялкови стартират да вършат ръчно направени сандали съвсем на смешка. Десет години по-късно продажбите им са за стотици хиляди, а пазарите им са по целия свят. Двамата залагат на най-хубавите материали, изчистените модели и отношението към клиентите.
От " направи си самичък " до бизнес с продажби за стотици хиляди. Такава е историята на Димитър и Яна Недялкови, които, движени от желанието си да предложат на българския пазар качествени и изчистени кожени сандали във радостни цветове. Началото е мъчно, само че с доста непримиримост и предпочитание за учене двамата съумяват, а пазарът излиза отвън границите на страната. Днес, когато поръчките валят от целия свят, казусът по-скоро е по какъв начин да съумеят да ги изпълнят, тъй като всичко се прави на ръка. А персоналното отношение им печели постоянни клиенти през годините. Точният материал

Идеята се ражда през 2012 година и ненапълно на смешка. Яна се пробва да си откри нови сандали като тези, които няколко години по-рано си е купила в Италия, само че не открива такива на българския пазар. Затова Димитър взема решение да й направи, нищо че в никакъв случай не се е занимавал с обущарство. " Купих от кварталното обувно магазинче материали и ги сглобих в гаража - елементарни, с черни каишки ", споделя той. Сандалите обаче събират похвалите на всички другари и двамата се замислят, че може би и други хора биха си купили такива.

Първоначалната концепция е да се свържат с истинския италиански производител и да стартират да оферират сандалите му в България. Той обаче се намира в малко селце в южната част на страната, а връзките по това време са към момента много сложни. " Търсихме по Гугъл Street, пробвах да се свържа с общината, писах на хора от Фейсбук, които живеят там, да ми оказват помощ с контакт на магазинчето и доста мъчно, само че най-сетне открих компанията ", споделя Недялков. Поръчват два чифта, само че когато сандалите идват, се оказва, че нямат нищо общо с първите. " Качеството беше паднало извънредно доста, кожата беше тънка, убиваше, беше боядисана единствено от горната страна, а не в дълбочина. Изглеждаше на ниска цена ", изяснява той. И прибавя: " Тогава си споделих, че можем да ги създадем доста по-добре. "
Реклама
Самият Недялков по специалност е архитектурен визуализатор и няма никакъв опит в обущарството, само че това не го стопира. Започва да чете и открива, че най-хубавата и най-скъпа кожа в света се прави в Тоскана и е растително обработена по остарели предписания. Поръчва образци от няколко производителя. " В продължение на 3 месеца ходех в обедната отмора да си взимам пратките, доста от тях не ставаха, други ставаха. В един миг дойде съвършената кожа - като дебелина, като цвят ", споделя той. Това е компанията, с която Crupon работи и до през днешния ден, макар че цената е доста по-висока - 60 евро/кв.м по отношение на 1 евро/кв.м на елементарната кожа.
"Всички вършат черни или кафяви артикули, за някакви тъжни хора. Искахме да създадем жълт сандал за усмихнати хора. " Димитър Недялков
Да научиш поминък

Когато главният материал към този момент е обезпечен, се появява идващият проблем - кой да ги създаде. Самият Недялков няма умения и стартира да търси занаятчия, само че никой не откликва. Затова стига до План Б - да се научи самичък. Когато се обажда в техникума по кожарство, схваща, че той преди малко е затворен, само че го насочват към пенсиониран учител - бай Сашо, който по това време има обущарско ателие в " Надежда ". " Той ми изясни по какъв начин се крои кожа, по какъв начин се разполагат детайлите, по какъв начин се прави номерацията. С него направихме първия първообраз ", споделя Недялков. От него научава и думата " крупон " - най-хубавата част от кожата. И тя се трансформира в име на компанията.

Дълго време лишава да откри и човек със сарашка машина, който да направи табаните (стелките), тъй като Недялков има характерно условие за шева. " Той е главен в дизайна, трябваше да бъде с 2 мм конец и 5 мм стъпка ", изяснява той. А модерните машини, които могат да шият по този начин, са доста скъпи.
Реклама
Така през 2013 година производството стартира - в фамилния гараж в Горна Оряховица, откъдето е Недялков и където за няколко години татко му също се включва в работата. Целият материал, с който разполагат към оня миг, са две кожи, взети с понижение от италианската компания. Бюджетът, който си дефинират за бизнеса, е 150 лева И се гордеят, че до ден сегашен не са взимали заем от банка. Първите бройки са направени в друга номерация и са единствено за проба, само че оправдават напъните. " Много красиви станаха ", споделя Недялков.
Недялкови държат на качествените материали и са безкомпромисни към детайлите в дизайна Фотограф: Цветелина Белутова
На пазара

Започват да приготвят и първите бройки за продажба, за които младото семейство поръчва особено жълта и синя кожа. " Бях налегнат от мисълта, че жълтото ще е ужасно ", изяснява Недялков. За фотосите открива фотографа Светлана Стоянова, като й дава цялостна независимост с изискването те да са " щури и свежи ". " Снимките дойдоха на 28 февруари, на открито беше доста студено, само че тя беше съблякла едно момиче по къси гащи и беше поставила слънчеви очила на кучето си, с цел да сътвори лятна атмосфера ", споделя Недялков. И прибавя: " Снимките бяха чудесни, за хора като нас, не някаква напудрена снимка. "

Междувременно той самичък прави логото на компанията, създава си и уебсайт, който също следва метода всичко да е оптимално опростено. " Написах за материалите, които използваме, сложих фотосите и един бутон, с който клиентът си избира номер и цвят и показва адреса, на който да бъдат доставени сандалите ", изяснява Недялков. " Бяхме подготвили по 5 броя от всеки номер от 35 до 42 и всеки цвят в едни дизайн ", прибавя Яна Недялкова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Така през снежния март на 2013 година сандалите се появяват на Фейсбук страницата на Crupon и бързо набират лайкове. Първата поръчка идва от Габрово, а скоро всички сандали са продадени.

" Видяхме, че сме на прав път, и 2014 година направихме още един модел ", споделя Недялков. Купуват първата си лична сарашка машина и вземат решение да работят по поръчка, с цел да не поддържат огромна наличност и да блокират средства, като дефинират 3-дневен период за направа. През същата година се записват и в Etsy и вършат първата доставка в чужбина - в Португалия.

Присъствието в платформата доста форсира поръчките и излиза наяве, че Недялков повече не може да съчетава работата на контракт за друга компания с производството на сандали. През 2016 година взема решение да напусне и да се отдаде напълно на пристрастеността си. " Бяхме събрали най-малък бюджет и си казахме, че или ще банкрутираме, или ще наберем скорост ", споделя той. Бизнесът обаче се развива, появяват се и още модели. Така преди две години Недялкови вземат решение да трансферират производството в София, с цел да не пътуват, и купуват още машини.
Всички сандали се създават на ръка Фотограф: Цветелина Белутова
Ускоряване
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Всички обувки в този момент се създават на ръка от двамата. " В момента имаме 200 поръчки, срокът ни е 8 дни, а потенциалът ни е по 20 чифта дневно. Изоставаме, само че няма да се прибера, до момента в който не свърша ", споделя Недялков и признава, че към този момент се замислят дали да не разширят екипа.

Заедно с поръчките пораства и оборотът на компанията им " Крупон лаб ", като за 2021 година продажбите са към 300 хиляди лева " Винаги сме били с по 100% нагоре, само че от началото на тази година до юни растежът ни е 400% ", споделя Яна Недялкова. " Последните месеци се равняват на всички години до момента ", прибавя тя.

Почти всички продажби са в чужбина и минават през Etsy. През уеб страницата поръчки се одобряват от България, само че те са едвам към 1%. Обмислян е бил разновидността да продават и в магазини, само че Недялков споделя, че техните маржове не разрешават комисионата, която е 70%. Навън най-вече сандали отиват в Съединени американски щати (около 90% от продажбите), както и в Европа и Австралия. " В чужбина сезонът е от февруари до октомври, до момента в който тук е единствено през май ", прецизира Недялков. Той обаче прибавя, че са извънредно признателни на българските клиенти, които са им дали късмет в бизнеса. Затова и цените за България до началото на годината са били 114 лева за главните модели, въпреки че всеобщото повишаване е наложило те да бъдат увеличени до 140 лева за чифт.

Двамата към този момент имат и последваща цел, за което в работилницата на бул. " Черни връх " е ситуирана огромна маса. А фантазията е на нея да събират хора, на които да предадат знанията си, с цел да не се загуби занаятът.
Q&A Как успявате да извършите поръчките сами? Димитър Недялков : Работим по 14 часа дневно. Денят ми стартира с 50 мейла и ми лишава 2-3 часа да отговоря. Работата не е проблем, само че е сложна цялата организация, връзката.Има ли резултат войната върху бизнеса ви? Яна Недялкова : Покрай войната към този момент няколко пъти ни подвигат цените за материалите и по-бавно ги създават. Например токите ги поръчваме в Турция, по принцип идват за 2 седмици, в този момент чакахме 2 месеца за тях. Кожата също идва два пъти по-бавно.Как ви се отрази коронавирус рецесията? Яна Недялкова : Имаше доста работа, хората поръчваха, само че имахме огромен проблем с доставките с куриери. Изпратихме 50 чифта за Тайван, само че се оказа, че границите са затворени и нищо не може да влезе в страната. Намерихме решение, само че трябваше да изпратим сандалите експресно отначало с DHL. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР