Димитър Димов е автор на два от най-известните български романи

...
Димитър Димов е автор на два от най-известните български романи
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Димитър Димов

Димитър Димов е създател на два от най-известните български романи „ Тютюн “ и „ Осъдени души “. Но с изключение на публицист и драматург, той е ветеринарен доктор, професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, създател на повече от 20 научни труда.

След гибелта му, в неговия списък са открити проекти и ръкописи за две книги върху теорията на отражението. Въпреки сериозния напън, който му постанова партията за „ Тютюн “, в него остава фантазията да напише книга за своя родственик Яне Сандански. Той събира информация за нея през целия си живот, само че тя по този начин и не вижда бял свят.

Макар да е сгънат и неконтактен, животът му е пъстър с забавни моменти. Представяме ви 10 любопитни обстоятелството за неговия прелюбопитен живот.

1. Детството

Димитър Димов се ражда в Ловеч на 25 юни 1909 година, само че детството му минава в Дупница, където е родена майка му. Рано остава сирак, тъй като татко му е погубен в Междусъюзническата война, което белязва тежкото му детство.

През 1918 година майка му се дами наново за Руси Генев – също офицер, както първия татко на писателя. Пастрокът му приключва право и стартира работа като тютюнев специалист. По-късно се сближава с него и го вкарва в тайните на тютюневия отрасъл, за който Димов по-късно споделя в романа си „ Тютюн “.

2. Влиянието на майката

Голяма част от особеностите на характера на Димов били завършени от майка му. Смъртта на татко му, прави майка му извънредно грижовна и внимателна по отношение на сина си. Когато излизала отвън дома, тя връзвала дребния си наследник за един стол, с цел да бъде сигурна, че няма да му се случи нещо неприятно, до момента в който я няма. Дори не го пускала да играе на улицата с връстниците му. В редките моменти, в които това се случвало, тя го придружавала.

Димов бил безшумно и затворено дете с богато въображение. Любовта му към литературата обаче също значително била плод на мощната връзка с майка му. През целия си живот тя проявявала жив интерес към литературата и изкуствата и непрекъснато подтиквала сина си да стане стихотворец или художник. Той обаче дълго време не се поддавал на наставленията ѝ и показал интерес на първо място към естествените науки.

3. Мечтата

Когато избира бъдещото си житейско занятие, се колебае сред правото, което родителите му го карат да учи и ветеринарната медицина, която самичък избира най-много поради детската си фантазия, че точно с тази специалност може да замине за Латинска Америка и да работи там. Затова и като възпитаник, и като студент интензивно учи испански език. Една година учи право, само че по-късно се отхвърля и се трансферира към ветеринарна медицина, която приключва през 1934 година.

4. Постиженията в науката

Първоначално работи като участъков ветеринарен доктор в няколко софийски села, само че от 1937 година нататък се посвещава на научна кариера. Става два пъти доцент и един път професор по анатомия и хистология през 40-те години на ХХ век. Една година специализира във ветеринарен институт в Мадрид, който е най-престижният в Европа. Автор е на учебници и научни писания по ветеринарна медицина.

5. Първият разказ

Интересно е развиването на първия разказ на Димитър Димов „ Поручик Бенц ”, писан в продължение на четири години в три ръкописни разновидността. В един от интервалите на написване на романа, Димов стажува в Кюстендил. Там се сприятелява с общинския арбитър Любен Събев и дружно правели дълги разходки на Хисърлъка.

През деня Димов работел като ветеринарен доктор, а през нощта пишел. Двамата другари постоянно посещавали София и не пропущали театрална премиера. Понякога Димов се е запознавал с някоя лека жена, сядали на скамейка и провеждал изчерпателен диалог с нея. Слушал с часове разказите за живота ѝ, плащал ѝ за изгубеното време и си тръгвал.

6. Първият брак

Дебютният му разказ става и причина за първия му брак с Нели Доспевска, която написа възторжена критика на творбата незабавно след публикуването ѝ. Връзката с потомката на Станислав Доспевски и Захарий Зограф обаче се оказва мъчно осъществима в всекидневието. И въпреки Димов към този момент да е татко на първата си щерка, Сибила, той живее самичък в жилището на ул. „ Кръстьо Сарафов “, а Нели Доспевска отглежда детето в бащиния си дом.

 10 любопитни обстоятелството за Димитър Димов

7. Вторият брак

Причина за втория брак на писателя също се оказва творчеството. С втората си брачна половинка – актрисата Лена Левчева, Димов се среща по време на кастинга за ролята на Ирина при екранизацията на романа „ Тютюн “. Отношенията му с Лена прерастват в бурна любовна връзка.

Главната роля, обаче, е дадена на Невена Коканова. Но и този брак не просъществува дълго – Лена си потегля, защото заболява от туберкулоза и подхваща лекуване. Тя взема решение да приключи съжителството с аргумента, че не желае да поема риска да съобщи болестта на брачна половинка си. След развода им, Лена Левчева стартира да написа лирика, към което я насочва писателят.

8. Третият брак

Третата си брачна половинка – пианистката Лиляна Бушева, Димов среща в зрелост. Лиляна е с 22 години по-млада от него. Той е към този момент прочут публицист и не може да повярва, че младото момиче в началото му отхвърля брак. От този брак е втората щерка на Димитър Димов – писателката Теодора Димова.

9. Смъртта

Димитър Димов умира на 1 април 1966 година. На летището в Букурещ, след среща на писателските съюзи на България и Румъния, до момента в който върви вечеря в ресторанта на румънската аерогара, той получава масиран инсулт. По това време Димов е ръководител на Съюза на българските писатели. Подробностите към съвещанието в прилежащата страна към момента не са разкрити – никой от присъстващите тогава не е поискал да опише нищо.

10. Наградите

Националната литературна премия „ Димитър Димов “ е учредена от Клуба на писателите лекари в България и се присъжда за литературни творби върху настояща здравна проблематика. Тя е основана през 1997 година. Първите статуетки са дело на Евгени Кузманов. От 2016 година премията се въплъщава от нови статуетки по план на Иван Русев и отлети от Марин Марков.

През 2018 година, по самодейност на фестивала „ ВарнаЛит “ под патронажа на кмета на Община Варна, в навечерието на 110-годишнината от рождението на писателя се учредява Европейската литературна премия „ Димитър Димов “. Тя се присъжда за модерни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език в миналата година.

Победителят печели парична премия в размер на 10 000 лв., грамота и особено направена статуетка. Първият победител става Жером Ферари за романа „ Проповед за рухването на Рим “.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР