Димитър Димитров е роден в Стара Загора. Завършва Химическия факултет

...
Димитър Димитров е роден в Стара Загора. Завършва Химическия факултет
Коментари Харесай

Сензационно! Наш учен създава мощно лекарство срещу К-19

Димитър Димитров е роден в Стара Загора. Завършва Химическия факултет на Софийския университет. Защитава докторска дисертация в Института по биофизика на Българска академия на науките през 1984 година

От 1990 година работи като старши откривател в Националните институти по опазване на здравето в Съединени американски щати. През 2017 година е поканен да ръковиди Център по лечебни антитела в Университета в Питсбърг.

През октомври предходната година доктор Станчев е отличен като един от десетте най-значимите учени в битката с ковид в Съединени американски щати.

Ето какво разкрива в изявление за novini.bg. експертът за битката с пандемията:

- Проф. Димитров, разкажете ни за Вашата работа в Център по лечебни антитела в Университета в Питсбърг.

- Бях поканен да образувам център за лечебни антитела (The Center for Antibody Therapeutics - CAT) със задачата да развием лечебни средства против болести, за които няма налични медикаменти, най-много рак, вируси и стареене.

През последните три години от основаването на CAT ние идентифицирахме и охарактеризирахме редица човешки антитела против ракови протеини, някои от които може да бъдат употребявани за клинични изпитвания при хора.

Тази година също по този начин идентифицирахме панели с антитела против SARS-CoV-2, които демонстрираха висока успеваемост в няколко скотски модела на инфекцията и два от тях сега са в развой на подготовка за използване и при хората, надяваме се това да стане при започване на идната година (2021 година, бел. ред.)

- Може ли да коментирате откритието по отношение на COVID-19 - изолирането на най-малката досега биологична молекула, която изцяло обезврежда вируса SARS-CoV-2?
- Открихме домейн на човешко антитяло, който е към 10 пъти по-малък от антителата в цялостен размер. Той сподели мощна антивирусна интензивност, характерна за SARS-CoV-2 в два скотски модела и сега се създава.

Поради дребния си размер има по-добро навлизане в тъканите, в това число белия дроб и може да покаже висока успеваемост при хората.
Той също може да бъде дефиниран по този начин, че да се ползва посредством поемане и точно върху тази опция работим в миг.

- Как Вие и Вашите сътрудници възприемате развоя на пандемията с ковид към днешна дата, след основаването на имунизацията?
- Много сме щастливи, че към този момент две ваксини се ползват на хората в Съединени американски щати, най-вече на здравни служащи. Включително и тази седмица (преди Коледа, бел. ред.) се имунизира моята щерка. Надяваме се през идващите няколко месеца всички, които желаят, да бъдат имунизирани.
Има някои опасения по отношение на алергичните реакции, само че те са необичайност и най-малко към този момент тези пациенти са се възстановили сполучливо.

Допълнителни опасения са по отношение на новия вариант на вируса, който бе изолиран в Обединеното кралство, само че макар че няма строги данни, сигурен съм, че имунизациите също ще предпазят от този вариант. Има още няколко ваксини, които биха могли да бъдат утвърдени за клинична приложимост и в Съединени американски щати. Така че сме оптимисти, че с2021 година ще бъде повратна точка в пандемията.

- От позиция на науката каква поука може да си извлечем?
- Всъщност няма никакво ново значително научно знание най-малко във връзка с създаването на медикаменти и ваксини. Основният урок е, че създаването (не научното откритие) на нови медикаменти и ваксини, изключително на новия вид ваксини, основани на РНК, може да бъде направено с невиждана скорост. Много по-бързо, в сравнение с бихме могли да си представим преди.

Производството и утвърждението за човешка приложимост се прави в продължение на месеци, вместо години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР