Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани. Такова мнение

...
Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани. Такова мнение
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Изборният туризъм за пореден път даде отражение върху местния вот

Действията на ЦИК бяха под паника и политически стимулирани. Такова мнение изрази в ефира на Нова преподавателят по изборни системи в СУ Ваня Нушева по отношение на анулацията на машинния избор от Комисията.

„ Изборният туризъм за следващ път даде отражение върху локалния избор, тъй като тогава дребен брой гласоподаватели могат да повлияят на резултатите. Видяхме практики, свързани с управление на вота и напън върху гласоподавателите. Видяхме и избрани организационни неуредици по отношение на това какъв брой бюлетини да подават СИК на гласоподавателите и надлежно това се отрази и на метода, по който след това попълняха протоколите. Купеният избор се упражнява по-лесно, когато се употребяват машини. За страдание видяхме този отрицателен ефект”, разяснява Нушива.

По думите й членовете на СИК показват два недостига в изборния развой. „ Единият е незадоволително положителното образование, неинформираност за това какви са разпоредбите, а другият е политическата пристрастност. От дълго време наблюдаващите на изборния развой молим да бъде изменен методът, по който се селектират и образоват членовете на секционните изборни комисии”, сподели преподавателят.

Според нея доста късно Министерството на районното развиване е направило инспекция във връзка с изборния туризъм.

„ Ако беше направена 2-3 седмици по-рано, тогава можеше да бъдат изчистени изборните описи. Машинното гласоподаване е подложено на задоволително съществени офанзиви в продължение на един доста дълъг интервал. За страдание, това, което видяхме, бе, че 2 дни преди изборите институции, които имат пълномощия да опазват сигурността, реда и доверието в изборния развой, не способстваха със своите дейности за това. Недопустимо е институция като ДАНС да оповестява дейности преди да е направила инспекция на всички факти”, заключи Нушева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР