Действията на тези подразделения по своята същност са тайни и

...
Действията на тези подразделения по своята същност са тайни и
Коментари Харесай

Монд: Макрон повдигна воала на присъстващите в Украйна западни служби

Действията на тези подразделения по своята същина са секрети и затова отвън разпоредбите на войната, споделя боен специалист
Дни откакто френският президент съобщи, че изпращането на войски в Украйна не би трябвало да се " изключва ", съдружниците към момента са мощно разграничени по тази сензитивна тематика. След отзвука на мненията му, в четвъртък Макрон акцентира, че думите му са били " претеглени " и " премерени ". Фактът, че в понеделник той не пропусна да посочи, че разискванията се отнасят единствено до изпращането на войски " по формален, премислен и утвърден метод ", също по този начин индиректно повдигна завесата над съществуващото наличие на някои западни чиновници на украинска земя, написа френският в. " Монд ".

От началото на съветската инвазия в Украйна в страната участват голям брой държавни чиновници, свързани със западните разследващи служби, постоянно със статут на военни. Дипломатическият личен състав под прикритие, съветниците за Украйна и членовете на специфичните сили по своята същина играят роля от началото на войната. " Действията на тези служби по своята същина са секрети и затова отвън правото на войната ", споделя Венсан Крузе, някогашен чиновник на Генерална дирекция " Външна сигурност " (DGSE), който в този момент е публицист и съветник.

Спорът, който Макрон разпали при започване на седмицата, отвори дебата за това, което някои считат за обществена загадка. " Всички съюзнически страни имат наличие в Украйна. Не става въпрос за бойни елементи, само че има представители на всяка да вземем за пример ", съобщи украински дипломатически източник, поискал анонимност, с цел да приказва искрено. Те обявиха, че са удовлетворени, че въпросът за усилване на съюзническото военно наличие в страната им " витае във въздуха " от декември насам. " Ако има доставки на оръжие, би трябвало да има хора, които физически да дават информация по какъв начин да се употребява оборудването ", прибавиха те. " Украйна се употребява и като полигон за тествания на ново съоръжение. Там се тестват безпилотни самолети. Този тип експерти са на място, несъмнено ", споделя също той.

Британците бяха най-прозрачни в тази област след изказванията на Еманюел Макрон. " Освен дребния брой хора, които са в страната, с цел да поддържат украинските въоръжени сили, нямаме проекти за широкомащабно разполагане ", съобщи, представител на английския министър председател Риши Сунак.

В края на 2022 година някогашният командващ на Кралската морска пехота военачалник Робърт Магоуън към този момент призна в изявление за списанието на морската пехота Globe & Laurel, че 350 военни ще вземат участие сред януари и април 2022 година в специфични интервенции, свързани с " високи равнища на политически и боен риск ". Тези думи в никакъв случай не са били опровергавани от Лондон и са в сходство с дългогодишното наличие на доста английски инструктори в украинските щабове вследствие на съдействието, почнало през 2014 година след събитията в Крим.

Американците, от своя страна, публично се дистанцираха от изказването на Еманюел Макрон преди няколко дни. Въпреки това на 25 февруари в. " Ню Йорк Таймс " разгласява в детайли следствие, което разкри съществуването на дванадесет секрети бази на Централно разузнавателно управление на САЩ по границата сред Русия и Украйна. Изграждането на тази мрежа от бази е почнало още през 2014 година Базите са били употребявани за подготовка на началото на военните дейности в Украйна, а в този момент се употребяват, с цел да оказват помощ на украинците да провеждат своите " секрети интервенции на командоси ", твърди американското издание, което е посетило една от тях.

Тази следена от американското разузнаване интервенция за бистрота, е част от маневра за подсилване на позицията на " стратегическа двоякост ", инициирана от срещата на съдружниците в Париж в понеделник, настояват няколко източника на в. " Монд ".

Въпреки че Съединените щати не са взели участие в точното обмисляне на това, което Макрон ще каже, и може би са били сюрпризирани от изказванията му. Те бяха съветвани авансово и изпратиха собствен представител в Париж, тъй като възходящият напън на Москва върху източния фланг на Европа ги тревожи не по-малко от другите участници.

На този декор изказванията на немския канцлер Олаф Шолц в изявление за немската организация ДПА в понеделник, малко преди закриването на конференцията в Париж, също пораждат въпроси и подозрения. Канцлерът съобщи, че изпращането на тези оръжия - ракети " Таурус " - с обхват на деяние над 500 километра " би било безконтролно ", тъй като " това, което вършат британците и французите в поддръжка на насочването, не може да се направи в Германия ", намеквайки за наличието на двамата съдружници на украинска земя. Твърденията бяха отхвърлени от Лондон, само че не и от Париж.

От френска страна безмълвно се признава единствено наличието в Украйна на сътрудници на DGSE, някои от които идват от служби, профилирани в интервенции в спешни зони. Но нито броят, нито задачите са били предмет на обществени известия от началото на спора. Дори възможната гибел на някои от тях към този момент остава в областта на правдоподобното отказване.

Присъствието на френски стандартни сили в Украйна, в униформа или не, да вземем за пример за защита на посолството, също постоянно е било отричано - във Франция тази функционалност по защита на дипломатическия комплекс е поверена на жандармерията. Официално френските специфични сили, които не са секрети сътрудници и са под командването на Генералния щаб на въоръжените сили, постоянно са спирали на украинската граница, било то за образование на киевски бойци, изключително в Полша, или за надзор на доставките на оръжие.

Според " Монд " обаче концепцията да се разреши на тези военни инструктори да пресичат украинската граница, може би дружно с други стандартни елементи, е в основата на френското мислене по въпроса. Това е показано като доста внимателен вид, надалеч от изпращането на голям брой войски, и се преглежда на първо място като средство за слагане на Русия пред " стратегическа алтернатива ".

Обучението, което французите биха желали да дават на украинците, е обвързвано по-специално с наземната противовъздушна защита: обекти, които са особена цел за руснаците. Присъствието на френски бойци или на бойци от други националности евентуално би направило някои региони на украинската територия безвредни и би лимитирало съществено неограничените цели на Москва. Тази дарба би трябвало да се окаже значима и за оповестеното идване на американски самолети F-16 в Украйна през 2024 година, написа още френското издание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР