Действията на българските власти във връзка с африканската чума по

...
Действията на българските власти във връзка с африканската чума по
Коментари Харесай

МЗ наложило ликвидиране на свинете и в зони без чума

Действията на българските управляващи по отношение на африканската чума по свинете не престават да будят подозрения. Вчера стана ясно, че даже тук-там, които не попадат в 20-километровата санитарна зона, хората са принуждавани да избиват животните в стопанствата от вид заден двор. Такъв е казусът в мездренското село Брусен. Там Областната епизоотична комисия предиздвикала притежателите да избият " непринудено " животните. Вчера министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че решението не противоречи на разпоредбите и даже е практика и на други места в страната. 

По думите на Танева не на всички места санитарните зони са с обсег от 20 км. Там, където имало по-голяма заплаха, регионалните комисии могат да решат санитарната зона да бъде разширена. Тя даде образец с областите Перник и Кюстендил. Във Варненско зоната даже била 30 км. Земеделската министърка съобщи, че няма нови регистрирани огнища на заболяването. Последното огнище при домашна свиня било намерено в средата на август. Продължават обаче случаите на открити заболели диви прасета.

Танева регистрира също, че големите регистрирани свинеферми към този момент не са следени. В свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, където имаше краткотрайно прекъсване на умъртвяването на прасетата, към този момент всички животни са избити и се ползват действия по стерилизация. Това се случва, макар че от управлението на фермата оповестиха, че пробите на живите прасета са негативни.

Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, който взе участие във вторник в среща за попречване разпространяването на африканската чума на Балканите, акцентира, че би трябвало да се ползват всички ограничения и изключително хората по селата би трябвало да ги следват.  Само преди няколко седмици обаче той твърдеше, че някой у нас не си е приключил работата и е пренебрегнал заплахата. " Поне три-четири години ще са нужни, с цел да се понижи размерът на болестта ", съобщи през вчерашния ден Андрюкайтис. 

Министърът на земеделието посочи, че единствената опция да се продължи свиневъдното произвеждане у нас е смяна на биомерките. Експертна комисия с присъединяване на Българската организация по сигурност на храните приготвя промени в изискванията за развъждане на свине. Предвижда се обектите да се разделят на индустриални ферми, фамилни ферми и персонални стопанства. Броят на свободно отглежданите свине ще бъде понижен от пет на три. Хората, които са избили животните си, обаче няма да могат скоро да отглеждат нови. Това ще е допустимо едвам от септември следващата година. Стопаните на нерегистрирани свине няма да получат отплата, а единствено 300 лева за стерилизация на стопанствата си.

РЕЗУЛТАТИ

Досега са умъртвени 131 хиляди свине. Това са 20% от поголовието на домашни прасета. Огнищата към този момент са общо 35 - 7 в индустриални ферми, 2 във фамилни и останалите в персонални стопанства. Огнищата при дивите прасета от началото на годината до момента са 57, като случаите не престават да се усилват. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР