Действително, когато говорим за големи финансови институции, има световна практика

...
Действително, когато говорим за големи финансови институции, има световна практика
Коментари Харесай

Николай Каварджиклиев: Министрите на Радев защитават лобистки интереси

" Действително, когато приказваме за огромни финансови институции, има международна процедура за мандатност, с цел да може мениджърът да навлезе, да подбере екип и да извършва поставените цели. За страдание статистиката демонстрира, че през последните години приблизително един шеф на Държавна фирма " Земеделие " изкарва по 6 месеца и може би ще се окаже, че някои служебни ще изкарат повече. Това е рисково, тъй като основава безпорядък и компликации. Не би трябвало финансовите институции да се политизират. Фонд " Земеделие " е една от огромните финансови институции и би трябвало да има мандатност на управителния съвет, само че такава няма поради политически ползи. " Това съобщи специалистът по земеделие Николай Каварджиклиев в ефира на Евроком.

По думите му има доста фактори за растежа на цените, само че те могат и да бъдат контролирани посредством дотации. " Въпросът е по какъв начин се разпределят тези дотации, каква е визията на държавното управление и какви ходове прави то. За страдание последните години в Министерство на земеделието работи един извънредно безреден екип, който е повлиян от доста консултанти, които нямат визия за бъдещето. Когато едно държавно управление няма своята 5-годишна тактика,  се получава заплашителен безпорядък и се работи на парче. Остава чувството, че се работи по лобистки и персонални ползи. Например министър Явор Гечев, който е в Министерство на земеделието към този момент 4-ти път. На уеб страницата на agri.bg може да се види анкетата, в която най-вече от гласувалите са декларирали, че той пази лобистки ползи. Въпросът не е инцидентен, тъй като едни и същи съветници се подвизават към този момент в 4-то държавно управление на Радев. Какъв е техният интерес, имат ли те контракти с Министерство на земеделието и имат ли спор на ползи? Защото същите тези хора участват с министъра на срещи, а като ги ревизират за спор на ползи се оказва, че май нямат контракти ", посочи Каварджиклиев за хаоса в ръководеното от Явор Гечев Министерство на земеделието.

" Фонд " Земеделие " не се ръководи добре. Като конструкция и организация на активността не дава отговор на условията. За страдание е мощно политизиран. В момента там царува цялостен безпорядък. От 21-ва година към момента са в неспособност да изпълнят избрани ограничения. Примерно тази по 4.1, която е за вложения - към момента се договарят контракти, а оттогава има инфлация. Проблемът е в метода, по който от Министерството се отпускат тези ограничения, както и в лобистките ползи, които се пробват да се прокарат и по-късно на кой да бъдат дадени парите. При една спретната организация, която аз бях осъществил тогава тези неща можеха да се договорят и разпределят още септември месец. Защо беше оповестено единствено за няколко часа едно класиране на уеб страницата и след това беше свалено? Това са съществени въпроси, на които някой би трябвало да отговори. И този някой се споделя Явор Гечев. Той е ръководител на УС на Фонд " Земеделие ". От него зависи осъществяването на цялата стратегия ", безапелационен бе специалистът по земеделие.

Той изясни, че министър Явор Гечев дава обещание доста забавни неща, само че като пристигна моментът за предоставяне и стартира да бяга. " За да бъде фондът ефикасен, би трябвало да има ясна тактика и той да се деполитизира. Новият стратегически проект, за който Явор Гечев толкоз приказва, в действителност не е явен на никой. В момента сме застрашени да загубим доста от парите, които би трябвало да получим. Една от аргументите е заради липса на тактика, тъй като на служебните държавни управления не им пука, те нямат интерес. Зад тях не стои политическа партия, която да е поръчител, зад тях стои единствено президентът. С инфлацията, която имаме, парите отпуснати по дадени ограничения най-после няма да стигнат даже за обикновените първични материали, както да вземем за пример с мярка 4.2. Има една доста забавна мярка обвързвана с Напоителни системи. Тя касае 108 милиона и е за ремонт на язовири и канали ", сподели Николай Каварджиклиев.

" Става въпрос за открита социална поръчка с предмет: „ Избор на реализатори за осъществяване на 
строително - монтажни работи на хидромелиоративни уреди благосъстоятелност на 
„ Напоителни системи ” ЕАД, по подмярка 4.3 „ Инвестиции за развиване, модернизация 
или адаптиране на земеделската и горска инфраструктура “ от мярка 4. „ Инвестиции в 
материални активи “ по ПРСР 2014-2020 година, по обособени позиции ”
Дата на решението за разкриване е оповестено на: 10.01.2023 година
Прогнозна стойност без Данък добавена стойност: 108 866 425 лева
Обществената поръчка е оповестена за повторно, откакто през 2020 година започва за първи път. По първата социална поръчка всички подписани контракт са прекъснати на 
 31.05.2022 година заради отказано финансиране на плановете по подмярка 4.3, т.е поради 
неосигурен финансов запас.
Преди постановяване на отхвърли за финансиране от Управляващия орган на ПРСР от 
21.03.2022 година, по в началото извършената социална поръчка, се записва отчет от Сертифициращия орган, който установи основни нарушавания при провеждането й, водещи до вероятно налагане на финансова промяна в размер на 25 %.
В актуалната открита процедура също са налице знаци за бъдеща финансова промяна, която може да докара до очистване на комерсиалното сдружение Напоителни 
системи ЕАД.
Заложената в публичната поръчка методика за оценка на офертите не е съгласувана с 
Разплащателна организация. Държавна фирма „ Земеделие “ е одобрил аршин за оценка най-ниска цена, 
а възложителят е разгласил методика за оценка с механически и финансов индикатор, 
като без да пита, без позволение от контролния орган променя критерия за оценка на 
оптимално съответствие качество/цена.

Индикираме за инспекция на стартираната социална поръчка на по-ранен стадий, с цел 
попречване на подписване на контракти, които могат да доведат до 
несъстоятелност на възложителя, при санкциониране от контролните органи в 
лицето на Държавна фирма „ Земеделие “ – РА и/или Сертифициращия орган ", приключи някогашният началник на ДФЗ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР