Действителният акт на дишане е предимно неосъзнат. През по-голямата част

...
Действителният акт на дишане е предимно неосъзнат. През по-голямата част
Коментари Харесай

Как дишането помага при стрес и безпокойство?

Действителният акт на дишане е най-вече несъзнателен. През по-голямата част от живота ви тялото и мозъкът ви ще ви държат да дишате, без вие умишлено да вършиме старания за това. Под стрес обаче реакцията на тялото ви кара да поемате по-плитки вдишвания. Това е по този начин, тъй като стресът, който изпитвате, провокира реакция битка или бягство, която приготвя дробовете ви за деяние. Това значи, че диафрагмата ви се свива, което обезпечава единствено горната част на белите дробове нужния О2. За разлика от тях, дълбокото, следено дишане ви разрешава изцяло да надуете дробовете си. Това от своя страна окислява кръвта ви, забавя сърдечния темп и стабилизира кръвното ви налягане и оказва помощ да понижим напрежението. 

Мускули

В резултат на стрес постоянно ще усещате болки в тялото си. Сковаността в раменете и гърба е мъчителен резултат от натрупването на млечна киселина. Това от своя страна е отговор на неналичието на О2 в тялото ви, с цел да разгради глюкозата в кръвта. Редовното струпване на млечна киселина може да докара до съществени здравословни проблеми в дълготраен проект. В кратковременен проект обаче мускулният дискомфорт, който изпитвате, може да ви докара до спомагателен стрес. Това е нещо, което практикуващите йога, тай чи и медитация употребяват следено дишане за битка. Всяка от тези практики отдава огромно значение на коремното дишане.

Мозъчна функционалност

Най-важното е, че съзнателното, контролирано дишане кара мозъка ви да действа по метод, който предизвиква намаляването на напрежението. В стресови обстановки мозъкът ви отделя хормони на напрежението в кръвта. Вашият мозък се стреми да активизира тялото ви, с цел да се отбрани против евентуални закани. Постоянният, постоянен стрес може да докара до съществени усложнения в психологичното здраве по-надолу, което в действителност може да промени мозъчната ви конструкция. „ Дишането надълбоко задейства невроните в мозъка ви, като споделя на тялото ви да се отпусне “, написа Робърт Бел, постоянен помощник на Draftbeyond и Writinity. „ На собствен ред релаксацията на [тялото ви] споделя на мозъка ви да престане да отделя хормони на напрежението, [който деескалира] реакцията ".  Регулираното дишане всъщност подвежда мозъка ви в безсъзнание да реагира на премахването на опасността.

Рутина

Подобно на упражненията, положителните дихателни техники изискват малко процедура. Най-основната дихателна техника е „ коремно “ дишане. Най-просто казано, би трябвало да влезете в комфортно състояние, или легнало, седнало или изправено. Дръжте едната си ръка на гърдите, а другата - на корема. Добре е да дишате надълбоко на равни шпации и да наблюдавате реакцията на тялото си, до момента в който го правите. Дишането надълбоко в продължение на 10-20 минути всеки ден е добър метод да влезете в рутина. С медитативно дишане, скоро, евентуално ще почувствате фрапантно усъвършенстване в настроението си по време на стресови обстановки.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР