Действието се разигра в ранните неделни часове. Група сърби в

...
Действието се разигра в ранните неделни часове. Група сърби в
Коментари Харесай

Престрелки и напрежение: какво става в Косово?

Действието се разигра в ранните неделни часове. Група сърби в община Звечан в Северно Косово блокира придвижване пред мост. Полицията се намесва и се стига до престрелка, в която един служител на реда губи живота си, а различен е ранен. 

Говори се, че в нападението над служителите на реда са взели участие към 30 души, оповестява АРД. Според косовския министър председател Албин Курти става въпрос за тежко въоръжени хора, които " вършат това професионално - военни или служители на реда ". 

" Нашата страна е обект на нахлуване "

Сблъсъците не престават и се трансферират в близкия православен манастир Банска. Част от нападателите се барикадират зад стените на манастира, а полицията ги заобиколя. 

Премиерът Курти сподели фотоси на нападателите, снимани от въздуха. На една от тях се виждат четирима маскирани мъже с пушки в тъмнозелени униформи и бронежилетки. За Курти това е доказателство, че Белград е забъркан. " Нашата страна е обект на нахлуване с политическа, финансова и логистична поддръжка от публични лица в Белград ", съобщи Курти. 

Въоръжени мъже в манастира БанскаСнимка: Office of the Kosovo Government

Вучич отхвърли обвиняванията и разкритикува Курти

Президентът на Сърбия Александър Вучич по-късно отхвърли изказванията на Курти. Според него мъжете са цивилни сърби от Косово. " Те нито имат униформи на сръбската войска, нито на сръбската полиция ", акцентира Вучич.

Нападателите са били предизвикани от полицейското принуждение, с което се сблъскват всеки ден в Косово, счита Вучич: “Беше единствено въпрос на време тези, които са преследвани от полицията, да създадат нещо за себе си и за фамилиите си. ” 

В същото време сръбският президент осъди убийството на служителя на реда, като съобщи, че то би трябвало да бъде осъдено. " Това не оказва помощ на никого. Но министър-председателят Курти е основният уредник на хаоса в Косово. Мечтата на живота му е да ни въвлече в спор с НАТО. "

От силите на НАТО в Косово - КФОР -  оповестиха, че наблюдават обстановката, само че отговорността за преодоляването ѝ е на полицията. Престрелката завърши след няколко часа в неделя вечерта. Освен полицейския чиновник са убити и трима нападатели. Най-малко шестима души са задържани.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР