Действащият заместник министър-председател на Испания Йоланда Диас замина днес за

...
Действащият заместник министър-председател на Испания Йоланда Диас замина днес за
Коментари Харесай

Испанска вицепремиерка преговаря с избягалия Карлес Пучдемон за съставяне на правителство

Действащият заместител министър-председател на Испания Йоланда Диас отпътува през днешния ден за Брюксел, с цел да се срещне с каталунския политик Карлес Пучдемон, който е в заточение в Брюксел, с цел да търси поддръжката му за лявата държавна коалиция на Педро Санчес, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

На парламентарните избори, създадени на 23 юли, никой от огромните политически лагери в Испания не съумя да събере безусловно болшинство в Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент). Това сложи Пучдемон в непредвидената роля на политически състезател, от чиято поддръжка се нуждаят левите сили, с цел да останат на власт. Той живее в самоналожено заточение в Белгия, откакто през 2017 година оглави несполучливия опит за обособяване на Каталуния от Испания.

Алберто Нунес Фейхоо, чиято консервативна Народна партия завоюва най-вече гласове на изборите, ще направи първия опит за гласоподаване на кабинет на 27 септември, макар че възможностите му за победа се считат за дребни, защото към момента му липсват четири гласа, откакто получи поддръжка от дребното си съдружници, в това число от крайнодясната " Вокс ".

Междувременно социалистът Санчес, който оглавява служебното ляво държавно управление, води договаряния, с цел да получи нужната поддръжка за кандидатурата си в възможен втори избор, откакто опитът на консервативния водач да сформира държавно управление се провали.

Подкрепата или въздържането от гласоподаване на партията на Пучдемон " Заедно за Каталуния " и на редица други сепаратистки или районни партии, които са подкрепяли Санчес в предишното, ще бъде от решаващо значение за спечелването на правото да се сформира държавно управление.

Лявата партия " Сумар " на вицепремиеркаа Йоланда Диас съобщи, че плануваните от нея диалози с Пучдемон са " още една стъпка в твърдия ни блян да открием нова епоха на решения, учредени на разговора и демокрацията ".

От Испанската социалистическа работническа партия на Санчес обявиха, че срещата е напълно в дневния ред на " Сумар ", макар че са били осведомени, че тя ще се състои.

Десните партии осъдиха зависимостта на Санчес от сепаратистките партии и опитите за разколебаване на " Заедно за Каталуния " като изменничество към ползите на Испания в името на запазването на властта.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР