Действащият президент на Марсело Ребело ди Соуза води на президентските

...
Действащият президент на Марсело Ребело ди Соуза води на президентските
Коментари Харесай

Преизбраха президента на Португалия за нов мандат

Действащият президент на Марсело Ребело ди Соуза води на президентските избори , провели се във вчерашния ден, осведоми ТАСС. Данните са при обработени 95,89% от протоколите. Съответните предварителни резултати бяха оповестени от вътрешното министерство на страната. Според информацията, настоящият президент получава 62,54% от гласовете. Той е последван от водача на крайнодясната партия „ Достатъчно ” Андре Вентура (11,87%) и юрист и някогашен посланик Ана Гомеш (11,78%). Мариза Матиас печели 3,9% от гласовете, Жоао Ферейра - 3,82%, Виторина Силва - 3,35%, Тиаго Маян Гонсалвес - 2,75%.
Президентските избори в Португалия се организираха на фона на повишаване на разпространяването на коронавирусна зараза в страната. Общо в републиката с население над 10 000 000 души са открити над 636 000 случая на зараза, над 10,4 хиляди пациенти са умряли. В навечерието на гласуването страната записва антирекорд за всекидневно увеличение на броя на случаите, както и дневен най-много смъртни случаи, в резултат на ковид. В тази връзка, португалските управляващи са подхванали редица ограничения, с цел да се опитат да обезпечат безвредното осъществяване на изборите.
 Консерваторът Марсело ди Соза завоюва президентските избори в Португалия Консерваторът Марсело ди Соза завоюва президентските избори в Португалия
Фаворитът на президентските избори в Португалия – консерваторът Марсело Ребелу ди Соза, завоюва вота още на първия тур с 52% от година..
72-годишният Ребелу ди Соуза в началото бе безапелационен любимец на надпреварата. Настоящият президент е роден през 1948 година в Лисабон, приключил е Юридическия факултет на Университета в Лисабон и е защитил там докторската си дисертация. През 1974 година се причислява към Социалдемократическата партия (СДП), от 1982 година до 1983 година служи като министър по парламентарните въпроси в държавното управление на Франсиско Пинто Балсемао. През 1989 година се бори за поста кмет на Лисабон. От 1996 година до 1999 година актуалният президент на страната оглавява СДП. Дълго време той водеше седмична аналитична телевизионна стратегия. На изборите през 2016 година той завоюва с 52% от националния избор.
Според португалската Конституция, функционалностите на президента са много необятни, само че от време на време се свеждат до представителни. По този метод президентът е висш главнокомандващ, назначава министър-председателя, като взема поради резултатите от изборите, по предложение на държавното управление и с утвърждението на Народното събрание, афишира война и подписва мир, афишира страна на неотложност. Едно от основните пълномощия на президента е правото му да разпусне Асамблеята на републиката (еднокамарен парламент). Независимо от това, Народното събрание има опция да отхвърли с болшинство гласове кандидатурата на държавния глава, препоръчана от президента. Освен това, президентът ратифицира интернационалните контракти и назначава посланици по предложение на държавното управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР