Действащ супер вулкан в Италия набира сили и е много

...
Действащ супер вулкан в Италия набира сили и е много
Коментари Харесай

Кампи Флегрей: Под Неапол се натрупва вряща магма

Действащ супер вулкан в Италия набира сили и е доста покрай изригване. Според учените, вулканът е като „ вряща тенджера със чорба “, като няма подозрение, че ще става все по – рисков. Това е Кампи Флегрей, голяма калдера (образувание получено при сриване на кратера на вулкана при предходно изригване), ситуирана на запад от Неапол, само че в административните граници на града, в който живеят милиони, правещи го една от най-гъсто обитаемоте области в Европейски Съюз.

За финален път Кампи Флегрей изригва през 1538 година, само че това изригване се дефинира от учените като релативно едва. Преди към 40 000 години изригването е било „ супер колосално “, като изхвърлената магма е била с размер над 70 кубични километра. Редица учени свързват изригването с изгубването на неандерталците.

През 80-те години на предишния век вулканът се разбужда, като провокира няколко трусове под град Позуоли, където земята покачва нивото си с 1.8 метра.

В ново проучване учени стигат до извода, че насъбраното напрежение без подозрение ще докара до подобаващи условия за следващо изригване на Кампи Флегрей. За да схванат добре ставащото в този момент с вулкана, екип воден от Лука Де Сиена от университета в Абардийн, изследва калдерата, като проучва сеизмичните талази излъчени при земетресенията през 1983-84 година. Така те доближават до директни доказателства къде се намира горещата зона подхранваща супер вулкана.

„ Един въпрос, който озадачаваше учените беше къде се е натрупала магмата под калдерата на вулкана. С нашето изследване потвърждаваме, че съществува гореща зона под град Позуоли, която се простира и под морското дъно на дълбочина от 4 км “, споделя Де Сиена пред списание Scientific Reports.

Според проучването, магмата към момента не е пробила до повърхността, тъй като скална групировка дебела над километър под повърхността я блокира. Вместо това, натрупваният стрес и сила мигрира към по-плитък район. До какво ще докара това, учените не се наемат да предвиждат с акуратност. Те обаче са сигурни, че „ геофизичните и геохимическите сигнали идващи от вулкана демонстрират неговото активиране “.

Според Де Сиена, през последните тридесетина години държанието на вулкана се е трансформирало и напрежението се натрупва бързо, заради флуиди навлизащи в калдерата.

„ Напрежението провокирало земетресенията под Позуоли през 80-те години, в този момент е мигрирало другаде, където се е преместила и заплахата. Възможно е да е по-близо до Неапол, не е наложително да е останало в центъра на калдерата. Кампи Флегрей си остава вряща тенджера със чорба под повърхността. Големият въпрос, на който би трябвало бързо да отговорим е дали огромен пласт от магма се движи към повърхността или количеството магма е по-малко и най-вероятно ще откри път на открито през дъното на морето “, споделя Де Сиена.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР