Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Монумента

...
Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Монумента
Коментари Харесай

Реставрацията на ПСА не подлежи на съгласуване с Министерството на културата

Дейностите по реституция на бронзовите фигури и барелефи от Монумента “Паметник на руската армия” не подлежат на координиране със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата. Това излиза наяве от протокола от извършено съвещание на съвета в петък, 15-и декември, 2023 година, оповестиха от Областната администрация на област София.

Ето какво пишат още от регионалната администрация:

Документът е изпратен на Областната администрация на област София с писмо от министъра на културата Кръстьо Кръстев и в него се споделя:

“Предложението за техническия ремонт на бронзовите фигури и барелефи от “Монумент “Паметник за руската армия”, находящ се в “Княжеска градина” не е в компетенциите на СЕСИИ.”

Както излиза наяве от Закона за културното завещание, Министерството на културата съгласува само капиталовите планове за създаване и слагане на монументи, както и тяхното пренасяне или унищожаване.

Дейностите по ремонт на фигурите от ПСА не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от развой на реституция.

Протоколът от съвещанието на СЕСИИ удостоверява и мнението на началника на отдел „ Правно обслужване “ в регионалната администрация, който е участвал на съвещанието. В неговото мнение се споделя още, че Констативният протокол на Групово дело „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ се базира точно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а Председателят на експертния съвет е дал отговор, че дейностите по ремонт за реституция на паметник „ Паметник на руската войска “ не подлежат на разглеждане от СЕСИИ.”

Въз основа на протокола от извършеното съвещание на СЕСИИ и писмото на министъра, Областната администрация на област София смята, че събитията, свързани със законовите условия, са изяснени и няма съображение за спекулации, свързани със прекъсване на демонтажните действия.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР