Девлет Бахчели, председател на Партията на турското националистическо движение и

...
Девлет Бахчели, председател на Партията на турското националистическо движение и
Коментари Харесай

Турски политик заплаши да избута гърците от островите в морето


Девлет Бахчели, ръководител на Партията на турското националистическо придвижване и съдружен сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган, се причисли в неделя към серията от нападателни изказвания на турски публични лица, като сподели, че " за турците ще бъде елементарно да стигнат до отсрещния бряг на Егейско море ", цитира думите му гръцкият вестник " Катимерини ".

" Правителството на Гърция би трябвало да спре... непрекъснато да ни нервира... Гърция желае целият свят да осъди Турция. Гръцкото държавно управление си играе с огъня, когато твърди, че след Украйна има заплаха от нова война. Островите, на които седи нелегално и незаслужено, са наше право. Не би трябвало да ни предизвикат. Те не би трябвало да изпитват търпението ни. Ако желаят още един път да ги избутаме в морето, дано ни кажат и ще ги хвърлим всичките, дай Боже. За нас не е нищо да стигнем от нашия бряг до отсрещния бряг на Егейско море ", сподели Бахчели.

Попитан от Асошиейтед прес по време на неделната конференция на Международния панаир в Солун дали неотдавнашната ескалация на реториката от страна на Турция, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, може да бъде въведения към въоръжен спор, Мицотакис отговори негативно.

" Не имам вяра, че това в миналото ще се случи. И в случай че, не дай си Боже, се случи, Турция ще получи безусловно разрушителен отговор и мисля, че те го знаят доста добре. Турция познава доста добре компетентността на гръцките (въоръжени) сили и степента на тяхната подготвеност.

Припомняме, че Турция упорства, че Гърция е нарушила мирните контракти от Лозана от 1923 година и от Париж от 1947 година, според които е получила Додеканезките острови, доста от които са известни ваканционни дестинации, като Родос, Лесбос и други, при изискване, че на тях е разположила единствено стеснен боен контингент, като е милитаризирала доста тези острови. Гърция от своя страна твърди, че е разположила там повече военни поради непрекъснатите турски закани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР