Девизът на футболен клуб Барселона е Мes que un club.

...
Девизът на футболен клуб Барселона е Мes que un club.
Коментари Харесай

Каталуния: Повече от провинция

Девизът на футболен клуб Барселона е Мes que un club. В превод от каталан това значи " Повече от тим ". А на следващия ден Каталуния ще гласоподава на референдум за самостоятелност, с който да покаже, че е нещо доста повече от испанска провинция.

Всъщност мотото на футболния тим, учреден в далечната 1899 година, е ориентирано тъкмо към концепцията за независимост и самостоятелност на каталунците от управляващите в Мадрид. Това е и повода за архиомразата с белия кралски Реал. В Примера дивизион мадридчани водят на каталунците с 33 на 24 трофеи, само че на европейската сцена Барса си остава най-титулования отбор.

А да се освирква испанския химн си е остаряла традиция в Барселона, поради която стадионът на тима е бил запечатван за месеци още през 1925 година.

Каталуния е дребна, само че горда, а и има с доста неща, с които да се гордее даже и да се абстрахираме от триумфите на Меси и компания на зеления терен. Малкият по територия район в действителност е един от най-богатите в Испания. Номер 1 е по експорт, туризъм, научни проучвания и основава една пета от испанския Брутният вътрешен продукт.

За гения на Антони Гауди и извънземната катедрала Саграда Фамилия е ненужно да приказваме.

Но Каталуния не е единствено това. Ето и някои неособено известни обстоятелства за района:



Най-точната карта на Европа от Средновековието е каталунска. Колкото и да е мъчно да се повярва тази е ог 1375 година.

Колкото и да са самостоятелни и хората там, каталан не е най-популярния език в региона. На територията на самостоятелната област към 46% от каталунците употребяват най-вече испански, 36% приказват главно каталан, а 12% от хората употребяват и двата езика в всекидневието си.

Изненадващо, само че каталонският език е най-непопулярен в столицата Барселона. Там едвам малко повече от една четвърт от хората го приказват ежедневно.

Въпреки че каталан не е най-популярният език в Каталуния, той не се приказва единствено в рамките на автономията.

Използват го в Северна Каталуния (съседният район във Франция, който попада съвсем напълно в границите на настоящия френски департамент Източни Пиренеи. Отстъпен на Франция по контракта за Пиренеите от 1659 г.).

 В мрачно зелено е Северна Каталуния, която е част от Франция.

Каталонски се приказва също по този начин във Валенсия, на Балеарските острови (Майорка, Минорка Ибиса и Форментера), в източните елементи на Арагон, на дребна част от италианския остров Сардиния.

В Андора каталан е единственият формален.

Език се приказва от 4,1 милиона души в Каталуния и от повече от 5 милиона отвън рамките на района.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР