Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата

...
Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата
Коментари Харесай

Деветашката пещера - домът на прилепите

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата и дължина е 2442 м, общата й повърхност е 20 400 кв.м, височината – 60 м. Разположена е на 16 км северно от Ловеч, покрай село Деветаки – на десния бряг на река Осъм. Пещерата е разказана още през 1877 година В нея са направени открития на някои от най-интересните остатъци от времето на неолита по българските земи. Дълго пещерата е била засекретен боен обект и до началото на 90-те е била употребена за предпазване на нефт.

 Добрите условия за живот, които предлага пещерата - огромните размери, осветяване на огромна дълбочина, комфортна за защита, в съседство с извори и река, гори с дивеч, пасища и измежду плодородна околност - притеглят вниманието на индивида от най-дълбока античност. В пещерата са на разположение следи от човешко наличие още от старокаменната ера (около 70 000 година прочие Хр.). Деветашката пещера е измежду пещерните залежи с най-богати културни остатъци от новокаменна ера - VІ хил.пр.Хр. Най-голямото поселение в пещерата е от времето на каменно-медната ера - V хиляди пр.Хр. Тогава хората заселват съвсем цялата й повърхност. Деветашката пещера е населявана и през бронзовата, желязната и римската столетия. По-късно, през Средновековието, пещерата не е населявана непрекъснато. Вероятно е била употребена като леговище при заплаха. Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от жители. Тукживеят 12 типа предпазени земноводни, 82 типа птици, които се срещат в региона, 13 от които включени в Червената книга, 34 типа бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в международния червен списък) и 9 типа прилепи.

 Пещерата е от интернационално значение като леговище на прилепите и е включена като предпочитан обект в листата на Споразумението за запазване на европейските типове прилепи – EUROBATS. Заради размножителния интервал на населяващите пещерата бозайници със заповед на Министъра на околната среда и водите е въведен пропускателен режим в двете галерии на пещерата. Водната изложба се затваря за гости в интервала 1 ноември – 1 април, а сухата изложба – в интервала 25 май – 31 юли. Светлата част на пещерата е отворена за гости целогодишно.

 През 2014 година по самодейност на Община Ловеч и благодарение на специалисти от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани – Стара Загора “, Национален природонаучен музей – Българска академия на науките, Българска федерация по спелеология, Регионален исторически музей – Ловеч и други е създаден и План за ръководство на ПЗ „ Деветашка пещера ” за интервал от 10 години, като задачата е устойчивото стопанисване и ръководство на обекта и дълготрайно запазване на неговите естествени и културни полезности. Това е единствения за в този момент проект за ръководство на пещера в България.

Инфо: www.nasamnatam.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР