Девет митрополити имат право да са кандидати за патриарх, но

...
Девет митрополити имат право да са кандидати за патриарх, но
Коментари Харесай

Кой ще бъде новият патриарх?

Девет митрополити имат право да са претенденти за патриарх, само че действително единствено половината от тях са с действителни шансове да сложат патриаршеската корона, сподели изследване на Lupa.bg.

Според Устава на Църквата има единствено две условия пред претендентите за патриарх – да са навършили 50 години и да са управлявали епархия като митрополити най-малко 5 години. Третото изискване е малко по-субективно – претендентът да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред.

Синодът се състои кардинално от 15 членове дружно с Негово Светейшество. В момента обаче след неговата кончина и след гибелта на Сливенския митрополит Йоаникий останаха 13 владици. В околните дни те ще се съберат, с цел да свикат патриаршески изборен църковен събор, като всички те дружно с епископите, всемирски и духовни представители от всяка от 15-те епархии, представители на манастирите и духовните учебни заведения гласоподават на събора.

Поне седмица преди събора Светият Синод с скрито гласоподаване избира трима претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на изискванията.



Проверка на Lupa.bg откри, че девет от 13-те владици дават отговор на условията да са навършили 50 години и от най-малко 5 години да са с митрополитски ранг. Петима от тях обаче са над 70-те. Ветеранът по възраст измежду владиците – Игнатий Плевенски е на 85 години.

В България митрополитите и патриархът служат до живот, в случай че не решат да подадат оставка, само че това се случва рядко с тежко заболели владици.

Йосиф Американски също е измежду ветераните в Синода – той е на 81 години. Гавриил Ловчански и Григорий Търновски са на 73 години, от дълго време са владици и са измежду дейните висши духовници. Те действително може да вземат участие в борбата за патриарх, само че се допуска, че даже и да се кандидатират, нямат особени шансове. Дядо Гавриил към този момент бе претендент за патриарх през февруари 2013 година, когато бе надвит от Неофит.



Според осведомени с огромни шансове да постави златната патриаршеска корона има Пловдивският митрополит Николай. Въпреки противоречивата си известност, макар прословутия си „ Ролекс “ и някои скандални изказвания, той има доста поддръжници освен в своята епархия, само че и в църковните среди като цяло и поддържа доста положителни връзки с държавната власт. Николай е на 54 години и е епископ от 17 години, като има доста стабилен стаж и позиции в Синода и в Църквата.

Още четирима владици от така наречен младо потомство в Светия Синод може да претендират за наследници на дядо Неофит. Това са Даниил Видински, Григорий Врачански, Наум Русенски, Йоан Варненски. И четиримата влязоха в Синода доскоро повече от пет години и минават за „ младежи “ измежду синодалните старци, въпреки да са малко над 50-годишни. Дядо Йоан сега управлява и овдовялата Сливенска епархия. Той е прочут с умерените си позиции и е харесван от миряните. Според осведомени той има доста огромни шансове да бъде четвъртият Български патриарх.



Четирима от сегашните членове на Синода автоматизирано отпадат от борбата. Доростолският епископ Яков е на 52 години, само че не е служил 5 години като митрополит. Едни от най-харесваните митрополити измежду миряните, които са и много отворени към света - Антоний Западноевропейски, Киприан Старозагорски и Серафим Неврокопски имат стаж като владици, само че са под 50 години.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР