Девет месеца след първата си поява в съда, израелският премиер

...
Девет месеца след първата си поява в съда, израелският премиер
Коментари Харесай

Подновен бе процесът срещу Нетаняху за корупция

Девет месеца след първата си поява в съда, израелският министър председател Бенямин Нетаняху през днешния ден се завърна в правосъдната зала на окръжния съд на Ерусалим, с цел да се отбрани от обвиняванията в корупция, предадоха международните организации. В съда Нетаняху дойде с екипа си от юристи, носейки маска поради коронавирусната пандемия.

Още при започване на правосъдното съвещание Нетаняху съобщи, че не признава виновността си. Така той повтори изказванието си от започването на процеса през май предходната година. Тогава той дефинира обвиняванията против него като смешни. Тогава неговите юристи желаеха отсрочване на правосъдните съвещания по процеса за няколко месеца, с цел да проучат доказателствата, представяни против премиера.

Днешното правосъдно съвещание се организира ден след облекчение на ограниченията против ковид в Израел. Заради тези ограничения съвещанието по процеса, което трябваше да се организира през януари, бе отсрочено за през днешния ден.

Нетаняху е съден по няколко случая. По по този начин нареченото " Досие 4000 " той е упрекван, че се е опитал да си обезпечи удобно медийно отразяване от уеб страницата Уала в подмяна на държавни услуги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, по това време началник на израелския телекомуникационен колос Безек, от който Уала е част. В центъра на този случай е обединение през 2015 година на Безек с доставчика на сателитна телевизия Йес. За сливането е било нужно утвърждението на контролните органи. По това време Нетаняху е бил и министър на връзките с изключение на министър председател. Той е дал зелена светлина за сливането. Днес той твърди, че това обединение е било вярно, а също и че не е търсел способи да получи удобно медийно отразяване в уеб страницата Уала в подмяна на утвърждението си за сливането.

По втория случай, за който е упрекван Нетаняху и който е прочут като " Досие 2000 ", се счита, че той се е опитал да си обезпечи още веднъж удобно медийно отразяване, само че този път от най-четеното в Израел платено издание - в. " Йедиот ахронот " - в подмяна на закон, ограничителен разпространяването на безплатното издание " Израел Хайом ", главен съперник на платеното издание. Според правораздаването Нетаняху е приказвал по този въпрос с шефа на " Йедиот ахронот " Арнон Моузес. Но най-после не се е стигнало до договорка от вида удобно медийно отразяване в подмяна на закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР