Девет месеца след като нахлу в Украйна, Владимир Путин започва

...
Девет месеца след като нахлу в Украйна, Владимир Путин започва
Коментари Харесай

ЕС обвинява: САЩ печели от войната, Европа страда  

Девет месеца откакто нахлу в Украйна, Владимир Путин стартира да разцепва Запада. Висши европейски чиновници са гневни на администрацията на Джо Байдън и в този момент упрекват американците, че печелят от войната, до момента в който страните от Европейски Съюз страдат, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

" Факт е, че в случай че погледнете трезво, страната, която печели най-вече от тази война, са Съединени американски щати, тъй като те продават повече газ и то на по-високи цени, и тъй като продават повече оръжия ", сподели почитан европейски чиновник пред " Политико ".

Експлозивните мнения, подкрепени обществено и импровизирано от чиновници, дипломати и министри на други места, демонстрират възходящия яд в Европа поради американските дотации, които заплашват да разрушат европейската промишленост. Кремъл евентуално ще приветства " отравянето на атмосферата " измежду западните съдружници.

" Наистина сме в исторически миг ", сподели високопоставеният чиновник на Европейски Съюз, потвърждавайки, че двойният удар на комерсиалните разногласия от дотациите на Съединени американски щати и високите цени на силата рискува да настрои публичното мнение както против военните старания, по този начин и против трансатлантическия съюз. " Америка би трябвало да осъзнае, че публичното мнение се трансформира в доста страни от Европейски Съюз. "

Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани Вашингтон да отговори на опасенията на Европа. " Американците - нашите другари - вземат решения, които имат икономическо влияние върху нас ", сподели той в изявление за " Политико ".

Основната точка на напрежение от двете страни на Аталнтика през последните седмици бяха зелените дотации и налози на Байдън, които съгласно Брюксел незаслужено попречват търговията с Европейски Съюз и заплашват да унищожат европейската промишленост. Въпреки формалните възражения от страна на Европа, Вашингтон до момента не е посочил никакви признаци да отстъпи.

В същото време разтърсването, породено от нахлуването на Путин в Украйна, насочва европейските стопански системи към криза, с внезапно повишаване на инфлацията и опустошително стесняване на енергийните доставки, което заплашва със прекъсване на електрозахранването и други енергийни ограничавания тази зима.

Докато се пробват да понижат зависимостта си от съветската сила, страните от Европейски Съюз вместо това се обръщат към газ от Съединени американски щати, само че цената, която европейците заплащат, е съвсем четири пъти по-висока от разноските за същото гориво в самата Америка. На фона на това има евентуален скок в поръчките за създадени в Америка военни артикули, защото европейските армии изпитват дефицит след изпращането на оръжия в Украйна.

Всичко това е прекалено много за висши чиновници в Брюксел и други столици на Европейски Съюз. Френският президент Еманюел Макрон сподели, че високите цени на газа в Съединени американски щати не са " другарски " и министърът на стопанската система на Германия прикани Вашингтон да покаже повече " взаимност " и да помогне за понижаване на разноските за сила.

Министри и дипломати от други страни в блока, показаха отчаяние от метода, по който държавното управление на Байдън просто подценява въздействието на своите вътрешни стопански политики върху европейските съдружници.

Когато водачите на Европейски Съюз сложиха пред Байдън въпроса за високите цени на газа в Съединени американски щати на срещата на Г-20 в Бали предходната седмица, американският президент просто не изглеждаше наясно с казуса, съгласно високопоставения чиновник, представен нагоре. Други чиновници и дипломати на Европейски Съюз се съгласиха, че американската индиферентност по отношение на следствията за Европа е главен проблем.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
Този път зимата може да не е съдружник на воюваща Русия
Европейски Съюз и Съединени американски щати - геополитическите съдружници, които са на ръба на комерсиална война
Европа отблъсква Байдън, поема по междинния път към Китай
" Европейците са очевидно разочаровани от неналичието на предварителна информация и съвещания ", сподели Дейвид Клайман от мозъчния концерн " Брюгел ".
Служители от двете страни на Атлантика признават рисковете, които все по-токсичната атмосфера крие за западния съюз. Караниците са тъкмо това, което Путин би желал. По това въпрос са единни дипломатите от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Разрастващият се спор по отношение на Закона за понижаване на инфлацията (IRA) на Байдън сложи страховете за трансатлантическа комерсиална война още веднъж преди всичко в политическия дневен ред. Министрите на търговията се събраха да обсъдят отговора си в петък, до момента в който чиновници в Брюксел изготвят проекти за незабавен боен пакет от дотации, с цел да спасят европейските промишлености от колапс.

" Законът за понижаване на инфлацията е доста обезпокоителен ", сподели нидерландският министър на търговията Лийзе Шрайнемахер. " Потенциалното влияние върху европейската стопанска система е доста огромно.

" Съединени американски щати следват своя вътрешен дневен ред, който за жалост е протекционистичен и дискриминиращ против съдружниците на Съединени американски щати ", сподели Тонино Пицула, народен представител от Европейския парламент, отговарящ за трансатлантическите връзки.

Американски чиновник акцентира, че определянето на цената за европейските купувачи на газ отразява решенията на частния пазар и не е резултат от политика или деяние на държавното управление на Съединени американски щати. " Американските компании са транспарантни и надеждни снабдители на природен газ за Европа ", сподели служителят. Капацитетът за експорт също беше стеснен от повреда през юни, която наложи основно оборудване да бъде затворено.

В множеството случаи, добави служителят, разликата сред експортните и вносните цени не отива при експортьорите на полутечен природен газ (ВПГ) от Съединени американски щати, а при фирмите, които го препродават газа в Европейски Съюз. Най-големият европейски собственик на дълготрайни контракти за американски ВПГ е да вземем за пример френската " Тотал Енерджи ".

Това не е нов мотив от американска страна, само че наподобява не е безапелационен за европейците. " Съединените щати ни продават газа си четворно по-скъпо, когато прекоси Атлантическия океан ", сподели европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон пред френска телевизия в сряда. " Разбира се, че американците са наши съдружници... само че когато нещо се обърка, е належащо и съдружниците да си приказват. "

По-евтината сила бързо се трансформира в голямо конкурентно преимущество и за американските компании. Бизнесът възнамерява нови вложения в Съединени американски щати или даже пренасяне на съществуващия си бизнес надалеч от Европа в американски заводи. Точно тази седмица мултинационалната химическа компания " Солвей " разгласи, че избира Съединени американски щати пред Европа за нови вложения, в последното от поредност сходни известия от основни индустриални колоси в Европейски Съюз.

Съюзници или не?

Въпреки енергийните различия, Брюксел изпадна в суматоха едвам когато Вашингтон разгласи скица за промишлени дотации на стойност 369 милиарда $ в поддръжка на зелените промишлености според Закона за понижаване на инфлацията.

" Законът за понижаване на инфлацията промени всичко ", сподели посланик от Европейски Съюз. " Вашингтон към момента ли е наш съдружник или не е? "

За Байдън законодателството е историческо достижение в региона на климата, само че Европейски Съюз вижда това по друг метод. Служител от министерството на външните работи на Франция сподели, че диагнозата е ясна: това са " дискриминационни дотации, които ще изкривят конкуренцията ". Френският министър на стопанската система Бруно Льо Мер тази седмица даже упрекна Съединени американски щати, че са тръгнали по пътя на икономическия изолационизъм на Китай, като прикани Брюксел да възпроизведе сходен метод. " Европа не би трябвало да бъде последният мохикан ", сподели той.

Европейски Съюз приготвя своите отговори, като да вземем за пример огромен пакет за дотации, с цел да предотврати унищожаването на европейската промишленост от американските съперници. " Преживяваме пълзяща рецесия на доверието по комерсиалните въпроси ", сподели немският евродепутат Райнхард Бютикофер.

" В един миг би трябвало да се утвърдиш ", сподели френският евродепутат Мари-Пиер Ведрен. " Ние сме в свят на борби за власт. Когато се борите с ръце, в случай че те не са мускулести, в случай че не си квалифициран както физически, по този начин и душевен, губиш. "

Зад кулисите също има възходящо неспокойствие по отношение на парите, които текат в американския защитителен бранш.

Съединени американски щати са най-големият снабдител на военна помощ за Украйна, доставяйки оръжия и съоръжение за повече от 15, 2 милиарда $ от началото на войната. Досега Европейски Съюз е дал към 8 милиарда евро военно съоръжение на Украйна, съгласно Борел.

Според почитан чиновник от европейска столица възобновяване на някои комплицирани оръжия може да отнеме " години " заради проблеми във веригата за доставки и производството на чипове. Това подхрани страховете, че отбранителната промишленост на Съединени американски щати може да завоюва още повече от войната.

Пентагонът към този момент създава пътна карта за ускорение на продажбите на оръжия, защото натискът от страна на съдружниците да отговорят на по-големи условия за оръжия и съоръжение нараства.

Друг посланик от Европейски Съюз твърди, че " парите, които печелят от оръжия ", могат да оказват помощ на американците да схванат, че правенето на " всички тези пари от газ " може да е " малко прекомерно доста ".

Дипломатът твърди, че отстъпка от цените на газа може да ни помогне да " запазим единни публичните си отзиви " и да преговаряме с трети страни за доставките на газ. " Не е добре да се основава усещането, че най-хубавият Ви съдружник в действителност прави големи облаги от Вашите проблеми ", сподели дипломатът.

dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР