Девет компании за съвременен танц от САЩ ще изнесат представления

...
Девет компании за съвременен танц от САЩ ще изнесат представления
Коментари Харесай

Девет американски танцови спектакъла гостуват в Пловдив догодина

Девет компании за актуален танц от Съединени американски щати ще изнесат представления в Пловдив през март следващата година като част от платформата Spotlight:USA. Целта на тридневния фестивал сред 26 и 28 март е да покаже американските актьори освен пред публиката, само че и пред шефове и програматори на фестивали от цяла Европа, които са поканени на събитието, обясниха уредниците от фондациите " Едно ", American Dance Abroad и " Америка за България " на конференция през днешния ден.

Представленията са на изгряващи или към този момент известни американски хореографи, подбрани измежду 49 кандидатури от интернационално жури. В него влизат шефове на национални трупи и танцови фестивали от Унгария, Германия, Чехия, Хонг Конг и други, част от които ще бъдат в България по същото време за пролетния фестивал на огромната европейска танцова платформа Aerowaves. Отделно от Spotlight USA, тя сортира и показва 20-те най-обещаващи млади европейски хореографи, а хазаин на събитието следващата година е София.

В селекцията на Spotlight USA влизат 5 нюйорски трупи и 4 компании от останалата част на страната. Degenerate Art Ensemble са мултижанрова натрупа, чиито представления са въодушевени от пънк, комикси, приказки, ужаси и музика онлайн, Camille A. Brown & Dancers, както и латино-хипхоп трупата CONTRA_TIEMPO за се вълнуват от обществени и политически проблеми, Jonah Bokaer е eдновременно цифров актьор и танцьор, прочут от компанията на Мърс Кънингам и представления на Робърт Уилсън, както и със соловата си кариера.

Силен образен детайл има и в представленията на - компания, която комбинира мултимедия с танц, въодушевен от разнообразни авангардни течения в изкуството, както и в работата на Dance Heginbotham. Palissimo Company е учредена от родения в Чехословакия хореограф Павел Зущияк и вплита в представленията си детайли от имидж театъра. Останалите две компании - Tahni Holt и Kate Wallach , са обещаващи дебютанти, като последните ще танцуват под звуците на музика онлайн.

Програмата дава обещание същинско стилово и концептуално многообразие, както и най-малко една международна и 6 или 7 европейски министър председатели - представления, които ще бъдат показани за пръв път в тази част на света. Танцьорите ще проведат и уъркшопи с български танцьори. Близо 50 програматори на танцови събития от света и Европа към този момент са приели поканата за събитието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР