Девесил - това е растение, познато на човечеството от дълбока

...
Девесил - това е растение, познато на човечеството от дълбока
Коментари Харесай

Няколко причини да използвате подправката девесил

Девесил - това е растение, познато на човечеството от дълбока античност. В предишното хората са лекували ревматизъм и простуда с запарка от девесил. Любопитен факт е, че през Средновековието пътуващите търговци са го употребявали като ароматизатор, като са поставяли листенца от него в обувките си.

Девесилът е от фамилията на морковите и магданоза. Освен че се отглежда като културно растение, се среща и диворастящ. Най-големи плантации от диворастящ девесил има в средиземноморския район. Именно в някои средиземноморски страни като Италия девесилът се смята за мощен афродизиак.

В България доста обичайни ястия се овкусяват с тази ароматна фалшификация, добавена в прясно или сушено положение. Много типове месни ястия, фасул супа, млечни ястия и салати получават превъзходен обичаен усет, когато към тях се добави девесил.

От растението се употребяват както листата, по този начин и семената и коренът. С най- мощни лечебни свойства обаче може да се похвали коренът. Той се употребява в отвари и в сурово положение.

Коренът на девесила е доста сполучлив за стимулиране на апетита, при нарушено храносмилане, при лекуване на цистит и подкрепяне премахването на камъни в бъбреците. Има антисептично деяние.

Листата на девесила са най-използваната част от растението в кулинарията, тъй като семената и корена имат доста по-силен и от време на време настойчив мирис. А отвън кухнята листата на растението са мощен диуретик и ефикасен ароматизатор. Отвара от листата на билката облекчават менструални болки и лекува простудни болести.

Ако желаете да се възползвате оптимално от качествата на девесила, си набавяйте свеж от сигурни търговци, които подсигуряват, че растението е отглеждано в градини без прибавяне на пестициди. Не рискувайте да берете див девесил, защото може елементарно да го сбъркате с някои отровни растения от същото семейство.

Девесилът може да се изсуши и да се съхранява в хартиени пликове на мрачно и изсъхнало място или да се накълца и замрази.

Дали ще го употребявате като фалшификация към обичани обичайни ястия или като лекарство, от неговата приложимост може да имате доста изгоди. Затова не подценявайте това скъпо растение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР