Детство 2.0 е заглавието на документален филм на УНИЦЕФ за

...
Детство 2.0 е заглавието на документален филм на УНИЦЕФ за
Коментари Харесай

Детство 2.0. УНИЦЕФ разказва четири истории на украинки, избягали в България от войната - Общество

" Детство 2.0 " е заглавието на документален филм на УНИЦЕФ за годишнината от войната, стартирана от Русия, в Украйна. Премиерата на кино лентата, продуциран от No Blink!, ще бъде на 24 февруари. 

Документалният филм " Детство 2.0 " е отдаден на новото начало и споделя четири човeшки истории на украински фамилии, потърсили леговище в България след началото на войната.

Приблизително 150 000 души са получили статут на краткотрайна протекция у нас – най-голямата численост, съпоставена със прилежащите страни, пишат от УНИЦЕФ. Сред тях са и над 50 000 деца. Голяма част от тези хора към този момент не са в България – върнали са се в Украйна или са отишли в трети страни, само че въпреки всичко към 50 000 украински бежанци остават в страната ни - към 10 000 от тях в хотели и бази, подкрепени от държавните органи. Това слага с огромна мощ и неотложност въпросът за интеграцията им в обществото.

Героите в поредицата са четири дами с разнообразни истории: 

Анастасия , която идва в България дружно с 8-годишната си щерка и майка си и още с идването си търси метод да бъде потребна за своята общественост и по този начин стартира креативна работа с деца в центъра за поддръжка на бежанци " Синя точка ", построен от УНИЦЕФ и сътрудници във Варна.

Йева , която идва тук едвам на 16 години в София и бързо търси метод да се грижи сама за себе си, а любовта й към животните й оказва помощ да открие тази опция в център за груминг на домашни любимци.

Лена , живееща в София с тримата си невръстни синове, която е била фотограф в Киев. Това й оказва помощ бързо да откри реализация, документирайки всекидневието в центъра за поддръжка на бежанци на фондация " За положителното ".

Тетяна , която напуща Украйна, откакто ракета унищожава жилището й и откакто преди малко е преодоляла тежко онкологично – у нас обаче тя среща любовта и дружно с приятеля си чакат дете през тази пролет, тъй като животът би трябвало да продължи!

Във кино лентата взе участие и националният дипломат на УНИЦЕФ България – актрисата Елена Петрова.

От самото начало на войната УНИЦЕФ работи с страната, с донори, локални организации и общности и сътрудници в България, с цел да дава незабавна поддръжка и услуги на фамилиите, бягащи от войната. Миналата година УНИЦЕФ доближи до 60 000 деца и родители бежанци с психосоциална поддръжка, правна помощ и достъп до обществени услуги.

Тази образователна година УНИЦЕФ обезпечи на 5000 украински деца бежанци достъп до обучение посредством поддръжка за записването им в българската просветителна система, сътвори и краткотрайни пространства за учене в страната. За да поддържа най-уязвимите, УНИЦЕФ и сътрудници осигуриха за 15 000 деца и фамилии топли облекла, одеяла, хигиенични материали и друга филантропична помощ в София, Пловдив, Варна, Бургас и други

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР