Детски лагер без мобилни телефони и интернет край Смолян, с

...
Детски лагер без мобилни телефони и интернет край Смолян, с
Коментари Харесай

Бум на желаещи за детски лагер без мобилни телефони и интернет в Смолян

Детски лагер без мобилни телефони и интернет край Смолян, с доста игри и завършения провокира голям интерес на деца и родители.
" Децата са на възраст от 8 до 15 години от цялата страна. Интересното е, че те не се познават, което в допълнение прави този лагер авантюристичен. Опознават се посредством оцеляване. Учим ги на първа помощ в планината, лагеруване, намиране на храна и вода, за дивите животни, гъби и билки. Лагерът продължава 8 дни, като имат 2-3 нощувки на палатка с лагерен огън. Оттам идва и този взрив тази година ", споделя Снежана Орлова, която е планински лидер и учител по туризъм в Смолян.
Групите са разнообразни и наброяват от 10 до 20 деца. За тях се грижат няколко планински водачи.
Детски лагери се провеждат от десетина години, само че в последно време провокират голям интерес. Част от изискванията са малчуганите да са без телефон и компютри. Комуникацията с родителите е позволена един път на ден в границите на 30 минути след вечеря
Лагерите не са надалеч от регионалния град, който е отвред заобиколен с гора. Децата получават уроци по какъв начин да се ориентират и оцеляват в планината.
" Все отново те са си близо до обитаемо място. Имат в програмата си подчинение на върхове. В Смолян има такава природа, която дава съвършени условия за това, до Езерата се разхождат, имат катерене, насочване по естествени знаци и знаци, посредством карта “, споделя Орлова.
Малчуганите се събират главно посредством обществената мрежа Фейсбук. " Техните родители виждат информацията и към този момент има деца, които за повторно идват ", добавя Орлова. И прецизира, че до момента в който са на лагер, те нямат достъп до интернет и компютри, не могат да си вършат селфита с телефони. Снимки прави единствено планинският лидер и по-късно им ги дава за спомен.
" Първите един-два дни питат за телефоните, след което не помнят за тях. За тях се сещат едвам след вечеря, когато имат по половин час, с цел да се свържат със своите родители. Попълват един дневник за своите прекарвания, а по този начин се научават да показват своите страсти, без да употребяват емотикони. За тях прекарванията в лагера е доста прочувствено, бележниците им са цялостни с възклицания от открити гъби, от забелязано животно, от ново другарство ", споделя Снежана Орлова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР