Детски хирург от Украйна работи като болногледач в Пловдив заради

...
Детски хирург от Украйна работи като болногледач в Пловдив заради
Коментари Харесай

Детски хирург с 40-годишен опит от Украйна работи като болногледач в Пловдив

Детски хирург от Украйна работи като болногледач в Пловдив поради дълга и скъпа процедура по придобиване на права да упражнява специалността си в България. Доктор Игор Прохоров е детски хирург с 40-годишен стаж в огромна детска болница в Харков. От началото на войната се мести в Пловдив, където стартират и компликациите му да практикува своята работа.
Прочетете още
От Европейския съюз има отговорности за прекосяване на специфична процедура за приравняване на дипломите. Трябва да издържи изпит по български език, който към този момент е минал, и още пет изпита по медицина. Три от тях към този момент е минал сполучливо – остават още два, разяснява той пред Нова.

Цената на един изпит коства 84 лв., само че единствено в един университет – в другите е много по-висока. Те могат да доближат до 800 лв. за един изпит, добави хирургът.

В момента мъжът работи като болногледач в Пловдив. „ Определено е тъжно, че не мога да си упражнявам специалността, само че вземам участие в прегледи, визитации. Имам опция в наличието на български лекари да постановявам медикаменти на деца и да разисквам с тях другите болести. ”, добави той.

Година и половина към този момент доктор Прохоров се пробва да потвърди знанията си. Той счита владеенето на езика за извънредно значимо, с цел да взе участие пълноценно в прегледи и визитации, само че и отнемащо доста време. Остават му последни два изпита, и двата от които най-тежки. Единият е по вътрешни заболявания, а вторият по хигиена и инфекциозни заболявания.

В ситуацията на лекар Прохоров у нас са още 30 лекари и сестри. При тази крещяща потребност на експерти в страната е абсурд да има способени лица, само че те да не бъдат назначавани, а да се затварят лечебни заведения като тази във Враца, разяснява Наталия Елис.

 В България 400 души се чака да минат изпит по български, а 30 от тях към този момент са го взели. При липса на медицински лица е желателно най-малко периода за явяване на изпит наново да бъде понижен. Така искащите да се явят наново да не се постанова да чакат шест месеца, а най-малко единствено два. Целта е процедурата да минава по-бързо и медицинските лица да могат да практикуват и в страната.

Таксата за изпит е приблизително 500 лв. и не всеки може да си го разреши. Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването, както и разнообразни фондации могат да поемат тези разноски, с цел да може хората да се интегрират по-лесно и да работят.

В Полша практикуват повече от 4200 украински лекари. Имат пет години за взимане на изпит, само че в това време могат да работят по специалността си. В Чехия обстановката е същата – лекарите имат право да работят след положен езиков изпит и време да придобият съответните документи, изисквани от страната.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР