Детската ясла е тема за различни полемики и спорове. Яслата

...
Детската ясла е тема за различни полемики и спорове. Яслата
Коментари Харесай

Повече „за“ отколкото „против“ детската ясла

Детската ясла е тематика за разнообразни полемики и разногласия. Яслата е и място, нужно колкото на децата, толкоз и на родителите

Щом имате избор дали да пратите 12-месечното си дете в яслата или да го гледате у дома (родител, родственик , бавачка), евентуално ще се объркате какво да решите. Според някои проучвания за здравето и за развиването му е нездравословно присъединяване в „ детски колектив “, съгласно други е тъкмо противоположното. Едни педиатри и психолози поучават да не бързате до 2 години, само че има и такива, които предлагат да чакате чак до 3.

Специалистите не заблуждават родителите – в група хлапето ще хваща повече вируси и бактерии, в сравнение с в случай че го отглеждате у дома или в бабиния дом. Този неоспорим риск обаче се пояснява друго.

Това е рисково при към момента неукрепналата му имунна система, споделят съперниците на яслите преди 2-3 години

Опонентите им акцентират, че детето покачва защитните сили на организма си таман като се среща с всякакви патогени. Нима с цел да го пазите, ще го пандизите у дома и няма да си играе с деца даже на площадката, питат те.

При всички положения основни фактори са хигиената в яслата и контролът върху здравословното положение на децата. Ако има здравна сестра, която да връща у дома болните, останалите по-малко ще се заразяват, подсказват педиатрите какво да гледате, щом е допустимо да избирате ясла.

Съветът не е съответен за някои квартали в огромните градове, където родителите са щастливи изобщо да намерят място в ясла. Но в случай че сте от късметлиите, последвайте го.

Другата огромна тематика за спор сред експертите е какво се случва с душeвността на дете под 2 години, което всеки ден от ранни зори работещите мама и тате водят на ясла.

Според някои изследвания, при които е юридически непрекъснат профил на кортизола, така наречен хормон на напрежението е извънредно повишен. Децата в яслите имат стойности, сходни с тези при уплашени мениджъри, настояват откриватели. Те напомнят, че хроничният стрес нарушава развиването на мозъка. Първите две години от живота са изключително деликатна фаза в това отношение.

Има американски и европейски проучвания, съгласно които при хора, постъпили от ранна възраст в ясли, по-често се срещат поведенчески отклонения

Учени оспорват тези резултати и им опълчват други, съгласно които колкото по-рано тръгне детето на ясла, толкоз по-по-ложително отражение върху когнитивните качества и социално-емоционалната му подготвеност се следи. То от малко се научава да се оправя и е по-успешно в живота .

Макар някои откриватели да показват, че за напрежението не оказва решаващо въздействие качеството на посещаваното детско заведение – напрежението все го има, въпреки всичко е значително какви грижи се поставят от възпитателите. В дребните групи децата не са подценявани в множеството и развиването им е по-добро.

Експертите са безапелационни, че на 3 години синът или щерка ви би трябвало да тръгне на забавачка. Защитните сили на организма са задоволително укрепнали, с цел да устоят на вируси и бактерии. По-добре да се срещне с тях в този момент, нездравословно ще е след това да отсъства от учебно заведение.

От боязън за здравето не подценявайте изгодите за психическото развиване на детето. Забавачката дава опция за социализация, приготвя го по какъв начин да поддържа връзка и да се оправя с провокации в група, учи го на дисциплинираност.

Инфо: deti.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР