Детска глъч огласяваше Лаута, а сапунени балончета изпълваха пространството между

...
Детска глъч огласяваше Лаута, а сапунени балончета изпълваха пространството между
Коментари Харесай

Игри и танци за осиновители и осиновени ВИДЕО

Детска шум огласяваше Лаута, а сапунени балончета изпълваха пространството сред дърветата. Малчуганите пъргаво тичаха след тях в опит да ги заловен. Така стартира " Щъркелов ден " - празникът на осиновени и осиновители.По този метод се назовава денят, в който малчуганът става част от новото семейство.

Тържеството продължи със занимателни игри и танци за дребни и огромни. Осиновителите се включиха в по-творческата част. Те дружно с децата изрисуваха керамични саксии, в които посадиха цветя. Така ще насочат обръщение, че всеки има право да познава своите корени, което дава основата за сполучлив старт в живота, само че също толкоз значими са грижите и любовта на семейство, с цел да порасне детето крепко, мощно и решително, изясни Недка Петрова, която е шеф на Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии. Други пък бяха избрали да заловен ракетата и да се учат да играят федербал. Ентусиасти, които да ритат топка също не липсваха. Един от тях беше 9 годишният Павел, който не си падал изключително по футбола, само че може би беше решил да опитва какво намира батко му в играта. Павел избира компютърните игри, а обичаната му е GTA. Когато е на годинка той открива своя нов дом. Тогава ориста го води при Моника Косева и брачният партньор й. Павел е второто дете, което те вземат решение да осиновят.

Батко му към този момент е на 15 години, осиновяват го когато е на три годинки. „ Още като излезнахме от вкъщи си казахме, че ще го вземем. Значехме, че това е нашето дете. Имаше много съвпадения – той беше роден на същата дата както брачният партньор му. Мисля, че това беше знак от ориста “, спомня си Моника. За нея осиновяването е всичко – потребността да оставиш нещо след себе си, да дадеш безрезервната си обич на някого. Затова и единствено две години след първото дете, те знаят, че желаят още едно. „ Аз имам брат, а брачният партньор ми – брат и сестра. Израснали сме в огромни фамилии и доста желаех моето дете да си има братче. Първото ни дете също посрещна концепцията доста задушевно. След като го взехме се майтапеше, че са ни дали най-ревливото бебе, тъй като тъкмо тогава му растяха зъбките и непрекъснато плачеше, споделя Моника.

И тя както всяка една жена прекрачва прага на майчинството с ред страхове – дали ще бъде добра майка. Затова Недка Петрова счита, че би трябвало да има образование на родителите, което да се организира след осиновяването. Освен това съгласно нея е значимо да има възрастова граница за кандидат-осиновителите. Причината е, че когато осиновителите са в по-напреднала възраст по-трудно посрещат потребностите на детето. „ Тогава настъпват едни доста съществени исблъсъци, които постановат извеждане на детето от фамилията и настаняването му в Център за настаняване от фамилен вид “, изясни Петрова.

През 2018 година екипът на Центъра за социална поддръжка към Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии е подкрепил 121 фамилии. От началото на тази година над 50 фамилии са намерили поддръжка в разнообразни стратегии. Данните на Агенцията за обществено подкрепяне за 2018 година сочат, че броят на записаните кандидат-осиновителите е 1521, а броят на децата, нуждаещи се от осиновяване - 1919. През миналата година у нас са били осиновени 539 подрастващи.

" Статистиката у нас демонстрира, че броят на здравите деца в ранна детска възраст, които се нуждаят от осиновяване, става все по-малък. Децата, които имат потребност от осиновяване са на по-голяма възраст и имат някакви здравословни проблеми или специфики в тяхното развиване. Тук не могат да се срещнат желанията и ползите на фамилиите и потребностите на децата ", сподели пред " Марица " Недка Петрова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР