Детска банда буквално запали София с кражби на техника от

...
Детска банда буквално запали София с кражби на техника от
Коментари Харесай

Напаст: Детска банда подлуди София с кражби

Детска тайфа безусловно възпламени София с обири на техника от разнообразни магазини. Последният удар петте малолетни момчета създали предишния вторник, като отмъкнали два ховърборда и електрическа тротинетка за над 2000 лева, само че ги арестували, написа „ Телеграф “.

По сходен метод работят още десетки групи хлапета в цялата страна. Проверка сподели, че деца са направили близо 3000 закононарушения от януари до началото на септември на територията на цяла България.

Класация

„ От началото на годината до края на август малолетни, които са до 14 години, са направили 774 противоправни действия, а малолетни – 2383. Най-голям брой са регистрирани в София, Бургас, Стара Загора, Варна и Пловдив. Характерно е, че в Благоевград и Враца също има осъществени много закононарушения от деца, като броят им спрямо предходната година се усилва “, съобщи пред „ Телеграф “ шефът на бранш „ Детска престъпност “ в ГДНП Красимира Чобанова.

По думите й момчетата правят близо 8 пъти повече закононарушения по отношение на девойките. „ Цифрите са следните: малолетните девойки са 259, а момчетата – 2124. При малолетните е почти същата съразмерност. 645 момчета и 129 девойки са направили противоправни действия “, посочи Чобанова.

Инспектори от Детска педагогическа стая описаха, че най-често хлапетата правят обири, използват или продават дрога и се бият.

Петорката

Детската тайфа, която вършее в София, е до болежка позната на служителите на реда. Момчетата са се специализирали да влизат в магазини за техника и да грабят по-скъпите движимости. Последно на 29 септември отмъкнали ховърбордите и тротинетката с желанието да ги продадат, само че ченгета от 6 РПУ ги изловили. Съставени са актове на родителите им, защото по закон малолетните не подлежат на съд. С децата са водени и десетки беседи, само че резултатът е нулев.

„ Няма РПУ в София, в което да не ги познават. Кръжат на всички места. Просто не се стопират. Родителите също не оказват задоволителен надзор върху тях “, описаха ченгета. Момчетата знаят чудесно, че не могат да ги осъдят и по тази причина не престават да крадат.

По същия метод работи и група от други пет хлапета, които са на 9, 10, 11 и 13 години. Те са от „ Факултета “ и атакуват нормално възрастни хора в кв. „ Овча купел “.

През юни отмъкнали чанта на пенсионер, който стоял в сладкарница, а по-късно разрушили витрината на „ Фантастико “ и взели разнообразни храни. Нахлули и в бирария, откъдето отмъкнали алкохол. Всички са познати на инспекторите, само че все още не стопират с закононарушенията.

Дърпачи

Голям % от децата дърпат и чанти. По това направление постоянен клиент в 6 РПУ да вземем за пример е 13-годишен, който преди месец за следващ път ограбил дамската чанта на жена, до момента в който се качва в автобус. Разследващите бързо стигнали до него, като той признал всичко, даже ги завел до канавката, в която изхвърлил ненужните му движимости. Подобни случаи са хиляди в цялата страна, като хлапетата се поставят под контрол на Детска педагогическа стая.

„ Децата в множеството случаи крадат и от лековерие, въодушевление от това, че се събират с други, които ги подтикват, считат го за някакво мъжество. Не постоянно крадат единствено заради беднотия. Част от родителите на тези деца също са правили закононарушения и това е фактор, който въздейства “, безапелационна беше шефката на „ Детска престъпност “ в ГДНП.

Купон

За да има ваучър, преди няколко месеца осмокласник от София откраднал „ Форд Фиеста “ от кв. „ Красно село “. От друго возило същия модел свил и регистрационни табели, като ги инсталирал на прясно отнетия автомобил, с цел да не го заловен. Три дни момчето се возило из целия град със свои другари, преди да го арестуват, описаха криминалисти. На въпроса за какво го е направил, 13-годишният дал отговор: „ За да се повозим с приятелите “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР