Децата посадиха овошки и присъстваха на поставянето на къщички за

...
Децата посадиха овошки и присъстваха на поставянето на къщички за
Коментари Харесай

Ученици от ОУ „Олимпи Панов“ се потопиха в „тайнствения“ живот на летящите бозайници

Децата посадиха овошки и участваха на слагането на къщички за прилепи в двора на учебното заведение

Дървета в двора на ОУ „ Олимпи Панов “ се снабдиха с къщички за прилепи. Те бяха инсталирани от екипа на Сдружение „ Приятели на музея “ в наличието на децата. Целта е подрастващите да научат повече за „ тайнствения “ живот на летящите бозайници и за нуждата от тяхното запазване.

Паралелно с това учениците от „ Олимпи Панов “ се включиха в засаждането и на плодни дръвчета от разнообразни сортове – череша, слива, ябълка и кайсия. Съдействие получиха от експерт агроном, който обясни какви грижи се поставят при развъждането на овошки.

Поставянето на къщички за прилепи и засаждането на плодни дръвчета стана допустимо благодарение на музейните експерти от отдел „ Природа “ Красимир Киров, Магдалена Трифонова и Виктория Друмева и в наличието на кмета господин Пенчо Милков, който се включи ефективно във всички планувани действия. Пред подрастващите той даде обещание: „ Ще създадем още такива места с къщички за прилепи и овощни дръвчета в града, тъй като е потребно за децата, с цел да видят по какъв начин се грижим за природата и да ги мотивираме “.

Екологът Красимир Киров описа на учениците за биоразнообразието на градските екосистеми с акцент – прилепи и птици и по какъв начин да ги опазим и познаваме. Той напомни, че прилепите се хранят с инсекти, измежду които и комарите и по този метод спомагат за понижаване популацията им, оповестиха от Регионален исторически музей - Русе.

Дейностите по слагането на къщички за прилепи и засаждането на дървета се случват по самодейност на Сдружение „ Приятели на музея “ като част от плана „ ПрилеПтици – нашите летящи другари “, който стана вероятен благодарение на поддръжката на Програма „ Култура “ на Община Русе. Реализирането на обособените стадии се реализира и със съдействието на Регионален исторически музей – Русе, Спелео клуб Приста – Русе, Българското сдружение за отбрана на птиците – София, ОУ „ Олимпи Панов “ и директорката Вергилия Грънчарова. Поставянето на къщички за прилепи и засаждането на дървета построява у децата отговорно държание към природата и нейните жители по занимателен и приспособен към техните усещания метод.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР