Децата няма да носят защитни маски за лице в детските

...
Децата няма да носят защитни маски за лице в детските
Коментари Харесай

МОН отмени искането големите деца в детските градини да носят маски

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, без значение от възрастта си. Дете може да носи защитна маска там единствено по рекомендация на доктор или при декларирано предпочитание на родител. Това се показва в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в детските градини, оповестени през днешния ден от Министерството на образованието. Документът е съгласуван и с рекомендациите на Здравното министерство за пандемията.

Досегашното предложение беше единствено децата, които са в предучилищни групи в детските градини, да са с маски.

Учителите и непедагогическите експерти са задължени да носят маски в общите закрити елементи на постройката и когато по изключение работят с повече от една група. В учебните рейсове маските са наложителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Сред наложителните ограничения за понижаване на рисковете от зараза са също спазването на отдалеченост сред децата и личния състав от разнообразни групи, постоянната стерилизация и поддържането на строга персонална хигиена. Задължителна е също физическата отдалеченост сред родителите и личния състав на детската градина. Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и наоколо до входа на постройката.

Препоръчва се допустимо най-вече действия да се организират навън, когато метеорологичната конюнктура разрешава това. По опция в двора би трябвало да се обособят зони за обособените групи. Комуникацията с родителите ще се реализира най-вече с електронни средства. Индивидуални срещи и съвещания ще се организират по предварителна спогодба и при съблюдаване на главните противоепидемични ограничения - носене на защитна маска за лице и съблюдаване на физическа отдалеченост.

При зеления, жълтия и аления сюжет на заболеваемост детските градини ще работят според насоките на МОН. При дете с COVID-19 и след наложително наставление на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от отдалеченост. По преценка на РЗИ, регионалния или общинския спешен щаб за затваряне на обособена детска градини или на няколко детски градини и след издаване на заповед за това от кмета на съответната община или от РЗИ шефът ще изпраща предложение до министъра на образованието и науката за прекосяване към занимания от разстояние.

При пурпурен сюжет с над 500 заболели на 100 000 души в съответната област могат да работят единствено детските градини със 100% преболедувал или имунизиран личен състав. В този интервал ще се одобряват единствено деца, чиито родители дават отговор на същите условия или работят на първа линия. Заниманията с децата от затворените детски градини ще се реализират единствено от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката.

Вижте целия документ на МОН
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР