Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да

...
Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да
Коментари Харесай

До 10 минути седмично ще гледат телевизия децата в яслите

Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия единствено с просветителни цели, само че не повече от един път седмично до 10 минути.

В детската градина пък времето пред тв приемник може да е най-вече два пъти седмично по 10-15 минути за деца от 3-5 година За деца от 6-7 г, максимумът е два пъти седмично по 15-20 минути.

Това планува смяна в Наредба 26 от 2008 година на здравното министерство. Предложението е на министър проф. Асена Сербезова, написа " Сега”.

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации. Особено заради обстоятелството, че съгласно съществуващата наредба в яслена група наложително би трябвало да работи здравна сестра на промяна, дружно с детегледачка (има и условие за възпитател, само че един на 60 деца).

По данни на Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система, 61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 година

По думите ѝ, това се дължи преди всичко на остарялата разпоредба (няма логичност за здрави деца да се грижи медсестра), която съгласно нея следва да се разшири и с други експерти. Например – педагози, логопеди, психолози, хора, учили за ранно детско развиване.

Проектът на Министерство на здравеопазването фактически уголемява кръга " поради огромния дефицит на експерти с висше обучение по специалностите здравна сестра и акушерка”, само че единствено до лекарски асистенти и фелдшери.

Това, съгласно мнозина, няма да реши проблемите.

Сред другите промени в наредбата е условието за шеф на детска ясла. Такъв може да бъде лице с професионална подготовка доктор, здравна сестра, акушерка, лекарски помощник или фелдшер ( с професионален опит не по-малко от 1 година). Това също не се нрави на много родители, съгласно които шефовете следва да имат и педагогичен опит.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР