Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази

...
Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази
Коментари Харесай

Парламентът прие много важна промяна след трагедията с починалите ни шампиони

Децата на умрелите олимпийски медалисти ще наследяват наградите им. Тази смяна в Закона за физическото образование и спорта, която влиза в действие от 1 януари 2019 година, беше дефинитивно призната на второ четене от Народното събрание. Това заяви депутатката от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова.

Ето какво още написа тя в персоналния си профил във Facebook:

Конкретният мотив за законодателната самодейност, която предприехме, беше неочакваната гибел на двама щангисти със извоювани олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков. Единият от тях - Величко Чолаков, е мой съгражданин, чието семейство са мои пациенти.

Имах и среща с предприемчив комитет от фейсбук групата " Заедно за децата на първенците “, които молиха за помощ. Това беше мотивът да подхваща законодателната самодейност за смяна. Първоначално внесохме план за смяна на Закона за физическото образование и спорта съответно в тази тенденция.

Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна смяна на този закон. Отново импортираните оферти бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък.

Досега законът регламентираше разпределяне на пожизнена месечна награда за олимпийските медалисти, прекратили дейна спортна активност. С смяната се вкарва правилник за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълноправие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават наградата е прекъснато заради гибел. Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълноправие или до 25 години, когато са учащи се.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР