Децата и здравето на хората са най-важният приоритет. Това заяви

...
Децата и здравето на хората са най-важният приоритет. Това заяви
Коментари Харесай

Мехмед Вакльов: Якоруда ще развива балнео туризъм, инвестира в здравето на хората

Децата и здравето на хората са най-важният приоритет. Това съобщи пред БГНЕС Мехмед Вакльов, който беше определен за кмет на Якоруда на последните локални избори.

„ Приоритетът на община Якоруда е децата да живеят в положителни условия. По тази причина първото нещо, с което се захванах, е главен ремонт на детските градини, включващ легловата база, баните, и други “, сподели новоизбраният кмет на града.

Други неотложни проблеми за решение са пътната инфраструктура и водопроводите.

„ Като изключим центъра на град Якоруда, на всички места има потребност от ремонт на улици или нови улици, и ремонт на тротоари “, съобщи Вакльов. По-дългосрочно е решаването на казуса с водопроводната мрежа, която е строена преди 60-70 години, и тогава са положени така наречен етернитови тръби. Вече е потвърдено, че те са нездравословни за здравето.

Финансирането ще пристигна по линия на Министерството на финансите, тъй като на общината ще й е мъчно да се оправи с тези поправки сама, разчитайки само на своите доходи.

„ На нас като община ни се падат към 4 милиона лв. по разпоредбите, които е изготвило МФ. Тези средства ще бъдат ориентирани основно към пътната инфраструктура. Имаме подготвени планове за детски градини и водопроводи, които ще вършим през тази първа година “, сподели кметът Вакльов. Той съобщи, че като за начало тази сума е задоволителна, макар че е дребна за решаването на проблемите. „ Инициативата на МФ и държавното управление за подпомагането на българските общини е похвална “, съобщи градоначалникът на Якоруда.

През новата година община Якоруда има намерение да кандидатства за средства по Програмата за развиване на селските региони: „ Там сме подготвени с няколко плана и единствено чакаме да я отворят “.

Новият кмет си слага за цел да трансформира Якоруда в център за СПА-туризъм. „ В Якоруда имаме термална вода, която е 42 градуса. Имаме задоволителен дебит, с цел да можем да притеглим вложители и да развиваме балнео и СПА-туризъм. На 14 км от града се намира курортът Трещеник, където успяхме да пуснем два ски влека. Има две писти – детска и за начинаещи. Децата ще идват да карат ски гратис. С частни вложители ще създадем една по-голяма писта, тъй като има всички естествени дадености. Заедно с минералната вода ще създадем една хубава основа за развиването на община Якоруда през 2024 година “, съобщи кметът Мехмед Вакльов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР