Деца, вие сте съвременните пазители на българските букви. С тези

...
Деца, вие сте съвременните пазители на българските букви. С тези
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Деца, вие сте пазителите на българските букви

Деца, вие сте актуалните пазители на българските букви. С тези думи служебният министър председател Гълъб Донев откри образователната година в столичното 60-о Основно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий ". Той благодари за опцията да се завърне още веднъж в своето първо учебно заведение. " Вълнението, което изпитвам в този първи образователен ден, е като това, което изпитах преди съвсем 50 години, когато за първи път прекрачих прага на това учебно заведение ", сподели министър председателят. И добави, че това е едно от най-старите учебни заведения в София и в България.  " През 1842 година на 1 септември Поп Георги Величков събира група момчета в задната стая, прилепена до селската кръчма, с цел да ги учи на четмо и писмо ", напомни министър-председателят. И означи, че точно в това учебно заведение се е научил да чете и написа. Научил се е и да отглежда цветя. " Имаше конкурс за най добре отгледано цвете в саксия, включих се в четвърти клас и в пети го завоювах с бегонията, която отгледах ", описа Донев.

По думите му развъждането на цветя изисква грижа, внимание, непримиримост и доста любов. " Вашите учители с непримиримост, самообладание и любов отглеждат у вас, в мозъците и сърцата ви, любовта към знанието. Учители, бъдете търпеливи да отгледате любовта, да разцъфне цветето на знанието в мозъците и сърцата на вашите възпитаници. Родители, вие сте третият незабележим участник в класните стаи. Бъдете опора на вашите деца ", моли министър председателят. Децата той прикани да пишат на кирилица, да опознават и учат родния ни език.  " Може би непознатите думи ще ви се сторят съвременни, само че българските думи са тези, които ще ви държат мощно свързани с вашите родители и вашата страна ", безапелационен е Донев.

Той подари на учебното заведение икона на Св. св. Кирил и Методий и получи като подарък пано с негови фотоси от времето, когато е бил ученик на школото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР