Деца вървят километри пеша през гора, за да стигнат до

...
Деца вървят километри пеша през гора, за да стигнат до
Коментари Харесай

Деца вървят километри през гора, за да отидат на училище в родопско село

Деца вървят километри пешком през гора, с цел да стигнат до учебно заведение. Действието се развива в наши дни в родопското село Цветино, община Велинград.
Прочетете още
Преди месец bTV описа за този проблем, а шефът на учебното заведение и кметът на Велинград дадоха обещание, че ще създадат нужното превоз да има.

В село Цветино живеят към 150 души, от тях 11 са възпитаници. Път до селото има, само че превоз не.

На децата им постанова да вървят към 3 километра през гората, с цел да стигнат до долното село и да си заловен учебният рейс, а той да ги закара във Велинград.

Отговорността учениците да се транспортират до Професионалната гимназия по стопанска система и туризъм е на шефа на учебното заведение, споделя кметът на Велинград Костадин Коев. Но това до този миг не е направено, тъй като нямало искащи да обслужат правата от село Абланица до село Цветино. Причината – пътят  бил рисков.

Само едни транспортьор – компанията на Лазар Асьов, се явява в състезанията за публичните поръчки и отхвърля да транспортира деца по този маршрут. Въпреки, това от учебното заведение още веднъж отварят конкурс, а превозвачът към този момент няма предпочитание да взе участие. И децата ще продължат да вървят километри пешком през гората.

До село Цветино въпреки всичко се качва рейс. Но той е на главното учебно заведение в Албаница. Защо за едни пътят е стеснен и рисков, а за други – не, питат хората от селото.

Кметът на Велинград е оптимист, че ще се откри компания, която ще е съгласна да транспортира децата. По думите му сега родителите и околните им се кооперират и обезпечават някакъв превоз.

От Регионално ръководство на образованието в Пазарджик, които дават отговор и за учебните заведения и в община Велинград, също са оптимисти и се надяват, че ще се откри транспортьор. Оттам изясняват, че за началното училите превозът се провежда по различен метод, тъй като е общинско. Професионалната гимназия по стопанска система и туризъм е държавно учебно заведение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР